2024. március 29., péntek

Legkevesebb 5 százalékkal növekednek a bérek és a nyugdíjak

Siniša Mali pénzügyminiszter megerősítette: jövőre biztosan megemelik a fizetéseket és a nyugdíjakat, és „az emelés nem lesz 5 százalék alatt”. Közölte, erről hamarosan döntés születik.

A tárcavezető az RTS műsorában az elektronikus számlázás kapcsán arról beszélt, hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy az ügyvédeket és a taxisokat is bekapcsolják a fiskalizációs folyamatba. Ilyen tekintetben mindig is e két kategória munkamódszere jelentett gondot, és nem kizárt, hogy az e-számlázásra való áttérés kapcsán vitát nyitnak az érintettekkel.

„Nekünk az a célunk, hogy mindenki elektronikus számlázással dolgozzon. A hamarosan bevezetésre kerülő új modell lehetővé teszi az Adóigazgatóságnak a sokkal alaposabb ellenőrzést és az ún. szürkezóna beszűkítését. Vagy legálisan fog dolgozni valaki, vagy teljesen feketén, más lehetőség nem lesz. Ezeket a problémákat egy szélesebb reformfolyamat oldja meg, melynek eredményeként nehezen fog boldogulni az, aki a törvényes rendszeren kívül marad. Az új modellre való áttérés 2021. november 1-jétől 2022. április 30-áig tart” – magyarázta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a cégek már jó két hét múlva, október 15-étől kezdődően jelentkezhetnek az Adóigazgatóság honlapján a pénztárgép-támogatásra, és ezt egészen jövő év január végéig kérhetik. Az új berendezések beszerzését eladóhelyenként 100 euróval támogatja az állam.

Mali ezúttal is kitért a nagykorú polgárokat megillető támogatásokra, nevezetesen arra, hogy novemberben 30, decemberben pedig 20 eurónak megfelelő dinárösszeget kap mindenki, aki igényelte (a nyugdíjasoknak ezt sem kellett külön kérniük), jövő év februárjában pedig minden nyugdíjas 20 000 dinárra számíthat.