2024. április 24., szerda

Drágul a földgáz és a kőolaj Európa-szerte

Forr az energiai világpiac. Európában a gáz soha nem volt ilyen drága: csak a hónap eleje óta 50 százalékkal drágult, az áram ára megháromszorozódott, és egy hordó kőolaj már meghaladja a 80 dollárt. A hatóságok megerősítették, hogy Szerbiában a háztartásoknak nem kell aggódniuk – a fűtési szezon végéig nem drágul a gáz és az áram, míg az olajszármazékok árait a piac diktálja.
A „fekete arany” ára augusztus óta emelkedik a Covid elleni intézkedések enyhítése, a nagyobb utazási és gazdasági tevékenységek, valamint a dollár növekedése miatt.
Tomislav Mićović, a Szerbiai Olajtársaságok Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a benzinkutaknál az olaj kéthavi drágulását már a múlt héten is tükrözi az áremelés mintegy 50 pár literenkénti ára.
Az Európai Unió gázpiacát már most is megrendíti az árláz, amelyet a megnövekedett kereslet és a tartályhajókhoz szállított LNG – földgáz alacsonyabb kínálata okoz. Az Unió egyes országaiban már októberben 30 százalékkal drágul a gáz a polgárok számára.
Nebojša Ćulum, a Snaga Szerb Olaj- és Gázszövetség munkatársa szerint az oka az európai földalatti tárolók földgázkészleteinek alacsony állapota: 23 milliárd köbméter gázzal kevesebb van, mint tavaly ugyanezen héten. A szemléltetés kedvéért ez Szerbia tízéves fogyasztása.
A gáz, de az elmúlt 13 évben tapasztalt szén rekordárak is felhevítették az áramtőzsdéket. Az ezekből az energiaforrásokból előállított megawattóra villamos energiát és a megújuló energiaforrások iránti növekvő keresletet Európában most 160 és 200 euró között értékesítik.