2024. április 25., csütörtök

Csipkerózsika, Bambi, Óz meg a többiek

Tavaly több fesztivál is elmaradt, némelyeket pedig a kontinuitás kedvéért megtartottak ugyan, de sokkal kisebb lendülettel. Ilyen volt Szabadkán a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál is, amelynek az előadásait részben élőben a helyszínen, részben felvételről tekinthettünk meg. A kijárási tilalom idején gyorsan bebizonyosodott az, amit sok színházi alkotó hangsúlyoz, hogy a színház élőben nyújt igazi élményt, a felvétel inkább csak rálátást ad egy előadásra, egyébként is egy másik műfajhoz tartozik. A tavalyi fesztivál így nem is volt versenyjellegű, hiszen a felvételek nem mérhetők össze az élő színházi élménnyel. Még a felvételek egymás közt sem kelhetnek versenyre, mert egyesek profi körülmények közt, mások pedig sokkal egyszerűbben készültek.

Az idén viszont ismét a szokásos módon lehetett megtartani a fesztivált. A szelektálást követően a versenyprogramba 12 produkció jutott be, a hazai terepet illetően Szabadkáról és Kragujevacról, emellett a boszniai Szerb Köztársaságból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Bulgáriából, Oroszországból, Németországból, valamint Izraelből és Brazíliából is. Az izgalmak csak ezután kezdődtek. Előbb Bulgária mondta le a részvételt, mert náluk Szerbia vörös zónába került a koronavírust illetően, majd pedig Oroszország is visszavonta a szereplését. Majdnem magyarországi résztvevő nélkül is maradtunk. A versenyprogramba eredetileg a győri Vaskakas Bábszínház Vuk című előadását választották be, de baleset miatt lemondták a megjelenésüket. Ekkor viszont a szervezők megadták a lehetőséget, hogy egy másik produkcióval jöjjenek.

Az idén nagyon erős volt a mezőny. Kivétel nélkül mindegyik produkció kitűnt valamivel. Elsőként egy olasz előadást láthattunk, versenyen kívül a főtéren, és már az jó kezdetnek számított. A látványosság kedvéért még színes füstfelhőket is használtak. A zenés, némileg akrobatikus produkció meghozta a kedvet a fesztiválhoz. Ami a versenyprogramot illeti, a brazil produkció egy asztalon játszódott, a történetét pedig a brazíliai néphagyományból merítették. A szlovák Aero egy légiesen könnyű előadás volt, amely a levegővel és a hangokkal kísérletezett. A magyarországi Óz izgalmas, humoros, kalandos, gazdag díszlettel, jelmezekkel és jó zenével. A kragujevaci Bambi megható, kedves bábokkal, élő muzsikával. Az izraeli Gulit tavaly csak felvételről láttuk, az idén azonban megelevenedett a színpadon. Ez egy aranyos történet egy nagyapáról és az unokájáról, az előadás látványa pedig a báb, az élő szereplés és az árnyszínház keveréke. A német Háromszor király a cirkusz, a burleszk és a rajzfilmek világát idézte meg. A boszniai Péter és a farkas, Prokofjev ötletét követve hangszereket is bemutatott a gyerekeknek, a mókás jelmezek pedig csak ráadást jelentettek. A szabadkaiak A színháznak szeretettel című előadása kaleidoszkópszerű látványvilágával és attraktív zenéjével vált ki. A horvát produkció szellemes szövegű volt, a víz alatt játszódott és egy bűnügyi történetről szólt, amelynek a szereplői halak. Vicces volt a cseh előadás is, ők a Csipkerózsikát mutatták be, ahogyan még nem láttuk, bábokkal, kivetítős megoldásokkal, élő zenével, steampunk stílusban. Végül ők győztek és a győzelmük teljesen megérdemelt. Tulajdonképpen minden díj az, a szlovák előadás különdíjat érdemelt ki, az Óz a díszletéért kapott díjat, a horvát produkció a bábokért, a Bambi pedig az eredeti zenéért és a rendezői díj is nekik járt. Az idén első ízben fiatalokból álló zsűri is díjat ítélt oda, nekik az Óz tetszett a legjobban, de kiemelték a horvát előadást is.

Amire szintén nem lehetett panasz, az a közönség. A gyerekek legtöbb esetben meglepően jól reagáltak az előadásokra. Ami pedig ismét bebizonyosodott, az az, hogy a gyermekszínházi produkciók nem csupán a gyerekek számára lehetnek élvezetesek. Nagyon is érdekes megfigyelni, hogyan lehet egy alig egyórás előadást frappánssá tenni, régi meséket újszerűen bemutatni, és azt is, hogy a produkciók milyen üzeneteket közvetítenek. Az idén például három előadás is – a brazil, a horvát és a kragujevaci – a környezetvédelemre hívta fel a figyelmet.