2024. március 29., péntek

Balašević-emlékmúzeum lesz Újvidéken

Đorđe Balašević újvidéki énekes-dalszerzőnek emlékmúzeumot emelnek a Duna menti sétány és az egyetemi rektorátushoz közeli parkban.
A legújabb területrendezési terv módosításai projektjének keretében több száz négyzetméteres múzeumot terveznek építeni a rektorátus épülete melletti parkban. A a Balašević-emlékmúzeumot 500 négyzetméteresre tervezik, amelyben kialakítanak egy galériát, multimediális- és emléktermet, valamint több mellékhelyiséget is. A hírt – amelyet a 021.rs hírportál is lehozott – megerősítette Dušan Miladinović, az Urbanizam Közvállalat igazgatója.

A rektorátus épülete melletti parkot átrendezik, kivágják a kellemes hűvöst adó, hatalmas nyárfákat, és helyükbe más fajta facsemetéket ültetnek. A parkban ezenkívül járdákat alakítanak ki, amfiteátrumot emelnek, mellé pedig szökőkutat építenek. Az amfiteátrumtól kicsit távolabb játszóteret és kutyasétáltatót alakítanak ki. A terven dolgozó építészmérnökök megegyeztek abban, hogy a munkálatok előtt versenypályázatot hirdetnek a látványterv kidolgozása érdekében. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kezdhetnék meg az emlékmúzeum építését.

Đorđe Balašević újvidéki dalszerző február 19-én hunyt el 67 éves korában. Az emlékmúzeumot a verseiben többször is szereplő helyszín közelében, a Duna menti sétány mellett építik meg

Đorđe Balašević újvidéki dalszerző február 19-én hunyt el 67 éves korában. Az emlékmúzeumot a verseiben többször is szereplő helyszín közelében, a Duna menti sétány mellett építik meg

A tervet közszemlére bocsátották, a polgárok október 11-éig megtekinthetik azt az Urbanizam közvállalatban (Lázár cár sugárút 3.), valamint a Limán helyi közösség épületében (Drage Spasić utca 1.). A polgárok észrevételeit, megjegyzéseit, kifogásait és a megoldások esetleges módosítására vonatkozó ötleteit a Városrendezési Hivatalban (Školska 3.) október 11-éig fogadják. A területrendezési tervek módosítási indítványait fogadó elbírálóbizottság október 21-én, 9 órakor ülésezik a SPENS (Vojvodina Sport- és Üzletközpont) amfiteátrumában, ekkor döntenek a további lépésekről.