2024. április 23., kedd

Gyermekeink biztonsága mindennél fontosabb!

Az Almási utcában lévő Sigridrug óvoda alkalmazottjai azzal a kéréssel keresték fel a Városi Kertészet illetékeseit, hogy kertészeik vágják ki azt az akácfát, amelynek elkorhadt a törzse, és most veszélyezteti az óvoda udvarán játszó kicsiket. A közvállalat mérnökei felkeresték az intézményt, megállapították, hogy a szóban forgó fát betegség tette tönkre, és a belülről üreges fatörzs valóban könnyen kidőlhet. A Városi Kertészet favágó csapata már ma kivágja a fát.

– Azon a helyen, ahol most az akácfa áll, felújítjuk a homokozót, kibővítjük a játékra megszabott területet – üzenik a közvállalatból.

Tegnapi közleményükben arra is kitérnek, hogy az Európa sugárúton és Futaki úton folyó, öntözőrendszer-elhelyező munkálatok nem fogják veszélyeztetni az ott lévő fákat. Villanyrendőröket is elhelyeznek majd ezeken az útvonalakon, ezek miatt a munkálatok miatt több hársfát el kell távolítani. Ezeket állítólag kiemelik majd a helyükről, és átviszik őket a Limáni park területére. Miloš Egić igazgató megmagyarázta, hogy ilyen, faáttelepítési akciókat rendszeresen végeznek alkalmazottjaik, és így megőrzik a város zöldjét, ugyanakkor biztosítják a lehetőséget a város fejlődéséhez.

A Környezetvédelmi Hivatal szakértőivel közösen megoldást találtak a Futaki út mentén található óriási platánfákkal kapcsolatos problémára. Az a gond az öreg platánfákkal, hogy a gyökereik felemelték a felettük húzódó járdák és kerékpárutak aszfaltrétegét, amitől az hepehupássá, töredezetté vált. A tervek szerint a platánfákat a bicikliút rekonstrukciója során nem vágják ki, hanem megmetszik. Azokon a részeken, ahol van elegendő hely, a járdát és a kerékpárutat a platánfáktól kissé távolabb építik meg, és ott továbbá olyan zöld területeket is kialakítanak, ahova fákat, bokrokat, cserjéket ültetnek. Ott, ahol a helyszűke miatt erre nincs lehetőség, a platánfákat megmetszik és visszavágják olyan mértékben, hogy ne károsodjon a fa, és hogy a kerékpárút se rongálódjon tovább. A Futaki út mellett élő platánfák több mint 60 évesek, és jóval a kerékpárút megépítése előtt ültették oda őket. Mivel a fák és a zöld területek rendkívül fontosak, a felújítási munkálatokon dolgozók remélhetőleg nagy odafigyeléssel végzik majd a munkájukat annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt a koros platánokban.