2024. április 23., kedd

Teljes átépítés előtt a hotel

Fúrás, faragás, kopácsolás Topolya központjában – Közigazgatási, művészeti, közösségi komplexum lesz az épület

A napokban kezdődtek meg Topolya központjában az egykori hotel átalakítási munkálatai, amelyekre 540 nap áll rendelkezésére a kivitelezőnek. Szatmári Adrián polgármester a tegnap megtartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az önkormányzatnak nagy tervei vannak az épülettel, ugyanis szeretnék, ha a községi önkormányzat polgármesteri hivatala és több közintézmény is átköltözhetne oda.

– Mint arról már korábban beszámoltunk, az épületet közigazgatási, művészeti, közösségi épületkomplexummá alakítjuk át, illetve 59 férőhelyes diákkollégiumot is berendezünk a falai között, valamint egy nagyobb számú ember befogadására is alkalmas konferenciatermet is kialakítunk. Az önkormányzati hivatalok átköltöztetésével szeretnénk egyszerűsíteni a szervek munkáját, de elsősorban a polgárok ügyintézését. A 359,9 millió dináros összértékű projektumot Magyarország kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja 333,4 millió dinár értékben, a fennmaradó költségeket pedig az önkormányzat teszi hozzá – ismertette a polgármester, aki azt is elárulta, hogy a közbeszerzési pályázatot a belgrádi Stil Gradnja vállalat nyerte meg.

– Miután elkészült az épület szerkezeti szempontból, akkor következik a berendezése, felszerelése. Ez viszont már a tervek szerint az építkezési feladatokat követően 2023-ban lesz megvalósítva – mondta el Szatmári Adrián.
A pályázati pénzekből támogatott projektum hordozója jogilag Topolya Község Művelődési Háza. Az igazgatónő, Csípe Tímea hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárás alkalmával összesen nyolcan jelentkeztek, a nyertessel júliusban írták alá a szerződést, a munkába történő bevezetés augusztusban történt meg, az építkezés területén szeptember 2-a óta vannak jelen a munkások.

Csípe Tímea és Szatmári Adrián az önkormányzat kommunális tevékenységi és környezetvédelmi felelősének, Seffer Attilának, illetve Nagy Norbertnek, a beruházási és idegenforgalmi terület illetékesének társaságában tekintette meg a munkálatokat

Csípe Tímea és Szatmári Adrián az önkormányzat kommunális tevékenységi és környezetvédelmi felelősének, Seffer Attilának, illetve Nagy Norbertnek, a beruházási és idegenforgalmi terület illetékesének társaságában tekintette meg a munkálatokat

– Ahhoz, hogy az építkezés valóban megkezdődhessen, számos engedélyt be kellett szereznünk, ami megnyújtotta a munkálatok kezdetét. Egyebek mellett azt a topolyaiak számára már közismert, a hotel előtti gyalogos- és kerékpáros-forgalom elterelésére vonatkozót is, amit az illetékes minisztériumnak kellett jóváhagynia. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a Tito marsall és a Fő utca egy részét, a saroktól számított néhány tíz méteren, vagyis a hotel környékét az építkezésen zajló törmelékhullás veszélye miatt nem szabad sem a gyalogos-, sem a kerékpáros-forgalomnak használatba vennie bizonyos időre. Illetve ezért a jelzőlámpának arra a részre, a gyalogosokra vonatkozó fényjelzései sem vehetőek figyelembe. A közlekedés irányára, a forgalmi rend változására figyelmeztető, illetve tiltó táblák már ki vannak helyezve. Mindenkinek megköszönjük a megértését és a közlekedésben részt vevők fokozott odafigyelését, és reméljük, hogy polgártársaink abbéli örömükben, hogy belátható időn belül egy szép épülettel gyarapszik városunk, türelmesen kivárják a munkálatok végét, hogy visszaálljon a forgalmi rend a megszokott kerékvágásba – tette hozzá a Művelődési Ház igazgatónője, aki a folytatásban arra is kérte a gyalogosan közlekedőket, hogy elsősorban önmaguk testi épsége érdekében ne közelítsék meg az építkezést körbevonó kordonokat.

– Az építkezés egy dinamikus terv alapján zajlik, amit szakmailag a Rind Project munkatársai felügyelnek. Jelenleg az előkészületi munkálatok zajlanak, a falak tisztítása, bizonyos részen a téglák eltávolítása, bontása. Ez a lépés nélkülözhetetlen az építkezés további kivitelezéséhez, vagyis a tervek megvalósításához – mondta végül Csípe Tímea.