2024. április 20., szombat

Hamarosan LITERAtúra

Egész napos irodalmi rendezvényt tartanak Kishegyesen – Közel fél évszázados hagyomány fog felelevenedni

Október elsején, pénteken fogják megtartani Kishegyesen a Hegyesi LITERAtúra 2021 elnevezésű irodalmi rendezvénysorozatot. A Csépe-emléknapok hagyományát továbbvivő esemény az idei évben egynapos lesz, de a szervezők igyekeztek így is minden szokásos tartalmat belevinni a programba. A LITERAtúra a kishegyesi helyi közösség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Kishegyesi Könyvtár és a helyi általános iskola szervezésében valósul meg. Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke és az esemény egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a Hegyesi LITERAtúrának, azaz a Csépe-emléknapoknak közel fél évszázados hagyománya van.

– A hetvenes évek elején kezdték el Kishegyesen megünnepelni Csépe Imre emlékezetét, irodalmi napok formájában. Évtizedeken keresztül kőbe vésett hagyománya volt, és a vajdasági irodalommal foglalkozott. Az ismert vajdasági írók, szerkesztők, publicisták vettek részt rajta, és aktuális irodalmi tanulmányokat mutattak be. A Csépe-napok keretében kiállítások is voltak, és különböző rendezvények. Ez már meghaladottá vált, és a mai fiatalok próbálnak egy újabb áramlatot és szemléletet felvonultatni. Ez alatt az 50 év alatt Kishegyesnek igen komoly írói, költői és publicistái voltak, akikkel érdemes foglalkozni – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy az irodalmi napokban idén is helyet kapott mindaz, ami a múlt hagyományát idézi fel, s ami a jelen aktualitásaira reflektál.

Az idei LITERAtúra programjára hatással volt a járványhelyzet – mondta el Kecskés Tünde, a kishegyesi könyvtáros és az esemény egyik szervezője.
– A program szervezésekor számos íróra, költőre gondoltunk, több kiállítást is terveztünk, de a járványhelyzet miatt többen is megbetegedtek, és többen egészségügyi okokra hivatkozva nem vállalták a részvételt. Az Aranyeső vers- és prózamondó verseny zsűrijéből is volt, aki lemondta a tagságot, hasonló okok miatt. Az iskola esetében is voltak nehézségek, hiszen gyerekekről beszélünk, és a helyi iskolában is nő a fertőzöttek száma – mondta el a könyvtáros, majd hozzáfűzte, hogy ez a helyzet az egyik oka annak, hogy idén csak egynapos lesz a rendezvény.

Az idei LITERAtúra a hagyományos Aranyeső vers- és prózamondó versennyel fog indulni, amelyen a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolák diákjai fognak fellépni. A produkciókat háromtagú zsűri fogja elbírálni – számolt be Kecskés. A programnak ugyancsak hagyományosan része a könyvtár falán lévő Csépe Imre-emléktábla megkoszorúzása, amit egy könyvkiállítás követ a könyvtár előcsarnokában. Papp József, Bogdán József és Podolszki József műveit láthatják majd az érdeklődők, hiszen ők évfordulósak az idén – mondta a könyvtáros. A helyi közösség tetőterében egy könyvbemutatóra fog sor kerülni, Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című könyvéről Berényi Emőke beszélget a szerzővel. A műsort a zentai Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes koncertje zárja.
Kecskés végezetül elmondta, hogy a rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatja. A hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.