2024. március 28., csütörtök

Pető és Surján is Kolozsváron

Ma kezdődik és vasárnapig tart az asztaliteniszezők Európa-bajnoksága, amelyen a júniusban tartott egyéni torna után ezúttal a csapatok küzdenek majd egymással. 26 férfi és 24 női csapat szerzett kvótát a Kolozsváron zajló eseményre, s mindkét nemben képviselteti magát Szerbia és Magyarország is.

Az előzetes névsor szerint a szerb férficsapat lesz az egyetlen, amely a megszokott négy helyett csupán három fővel vesz részt a tornán, az olimpiai kvartettből a visszavonulás felé közeledő Aleksandar Karakašević már nem utazott el Pető Zsolttal, Marko Jevtovićtyal és Dimitrije Levajaccal. Petőék Szlovákiával és Angliával kerültek egy csoportba, s a negyeddöntőbe csak egyikük jut majd be, ám a temerini sportoló pár héttel ezelőtt lapunknak úgy nyilatkozott, lát esélyt a meglepetéseredményre, hiszen a magasabban rangsorolt angolokat nemrég egyszer már legyőzték. A magyar férfiak egy nagyobb csoportba kerültek Horvátországgal, Olaszországgal és Csehországgal, ráadásul csak a negyedik kalapból, így nehéz találkozókra készülhet Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor és Juhász Patrik.

A szerb női csapatban Surján Szabina, Izabela Lupulesku, Tijana Jokić és Makszuti Anetta ellenfele Ausztria és Fehéroroszország lesz, míg a magyar hölgyeket Póta Georgina, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz és a friss országos bajnok Imre Leila képviseli majd a portugálok és a horvátok ellen.

Az országok közötti párharcok során egyéni mérkőzések zajlanak különböző párosításokkal, amíg valamelyik oldal el nem jut a harmadik győzelméig. A férfiaknál Németország, a nőknél Románia a címvédő.