2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Őszi sorozatmustra

Itt van az ősz, itt van újra, befejeződtek a forró nyári éjszakák, s velük együtt a város szórakozóhelyein lévő darvadozás helyett egyre többen választják a nyugis, tévénézős, sorozatdarálós estéket. Ennek jegyében mi is körülnéztünk, hogy mely sorozatok elé lesz érdemes leülnünk, vagy végigdarálnunk a következő három hónapban.

Szeptember 7-én elkezdték sugározni a megtörtént bűncselekményeket elénk táró American Crime Story harmadik évadát, ami az Impeachment alcímet viseli, és mi másról is szólhatna, ha nem Bill Clinton egykori amerikai elnök és Monica Lewinsky híres „szivarozós ügyéről”, ami majdnem Clinton elnöki székébe került. Clinton elnököt a sorozatban Clive Owen, Lewinsky kisasszonyt pedig Beanie Feldstein alakítja. Az évad érdekessége, hogy a forgatásában maga Monica Lewinsky is közreműködött tanácsadó producerként.

A Hulu szeptemberben az Y-The Last Man című posztapokaliptikus képregény-feldolgozással rukkol elő. A sorozat főhőse Yoric, az utolsó cisznemű ember a bolygónkon, aki túléli az összes Y-kromoszómával rendelkező emberi lényt kiirtó vírust.

A BBC aduásza a szintén szeptember 7-én kezdődött North Water című sorozat, Colin Farrell, Stephen Graham és Jack O’Connell főszereplésével. Ian McGuire 2016-ban kiadott regénye sorozatváltozatának főhőse dr. Patrick Sumner szégyenteljesen lép ki a seregből, s egy bálnavadászhajón talál munkát, ahol a fagyos környezet mellett szigonyos kollégájának a szörnyű természetét is el kell viselnie.

Az Európában kevésbé ismert Peacock internetes tartalomsugárzó gondozásában szeptember 17-étől tekinthető meg a Da Vinci-kód folytatásaként íródott, 6,5 milliós példányszámban megjelent Dan Brown-regény, az Elveszett jelkép (The Lost Symbol) című könyv minisorozat változata. A regényben Robert Langdont, a Harvard szimbólumkutatóját az utolsó percben kérik fel egy esti előadásra a washingtoni Capitolium épületében. Közvetlenül megérkezése után azonban egy hátborzongató szimbólumokkal rejtjelezett, nyugtalanító tárgyat fedeznek fel a Rotunda kellős közepén. Langdon egy ősi meghívót közvetít benne, amely a titkos ezoterikus bölcsesség rég letűnt világába invitálja megfejtőjét.

A hónap legnagyobb dobása mégis az Apple + online tartalomsugárzóra érkező Alapítvány (Foundation). Igen, szó sincs tévedésről: Isaac Asimov kultikus tudományos-fantasztikus regényuniverzuma alapján készült sorozatról van szó, amelyet, legalábbis ez idáig, megfilmesíthetetlennek tartottak.

Az Eltűntekkel (Lost) óriási sikert aratott, azóta viszont átlagos, illetve átlagon aluli sorozatokat futtató NBC szeptember 28-án indítja útjára a La Brea című sci-fi sorozatát. A cselekménye szerint Los Angeles kellős közepén egy hatalmas víznyelő alakul ki, ami egy rejtélyes világba vezet. Ezt a világot igyekszik felderíteni egy kutatócsapat.

Október végén a CW a 4400 című sci-fi sorozatot próbálja újjáéleszteni. Az eredeti, 2000-es évek közepén sugárzott sorozat 4400 emberről szól, akik a XX. században tűntek el, és hirtelen ismét megjelentek a XI. század elején, s természetesen fogalmuk sincs arról, hogy mi is történhetett velük.

November 7-én a Showtime sokak kedvenc tömeggyilkosát, Dextert éleszti újra a Dexter New Blood című sorozatban. A címszerepben ezúttal is Michael C. Hall tér vissza a többi tömeggyilkost üldöző címzetes tömeggyilkos szerepében. A csavar mindössze annyi az egészben, hogy őt is üldözőbe veszi egy rejtélyes gyilkos.

A Netflix november 19-én rukkol elő a Cowboy Bebop kultikus animé élőszereplős sorozatvarijával, amiben egy embervadász csapat a távoli jövőben bármikor szívesen levadássza a bolygó biztonságát veszélyező bűnözőket, természetesen véletlenül sem bérmentesen és ingyen cselekedve mindezt.

November 25-étől a Disney +-on nézhető meg Peter Jackson The Beatles: Get Back című, háromrészes dokumentumfilm-sorozata a legendás zenekar utolsó napjairól.

Az ősszel új évaddal jelentkező sorozatok közül az FX Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows) című, zseniális szatirikus sorozat szeptember 2-án tért vissza a harmadik évaddal, 3-án pedig a Casa del Papel (Money Heist) című kultikus bűnügyi sorozatnak ötödik, egyben utolsó évadját kezdhettük el darálni.

Szeptember 10-én a Lucifer hatodik, úgyszintén utolsó évadja kezdődik. Szeptember 17-én tekinthető meg a Netflixen a Sex Education harmadik ciklusa. 19-én a Tengerészeti Helyszínelők (NCIS) 19. évadját kezdi sugározni a CBS. Októberben új évaddal jelentkezik a Magnum, az Ifjú Sheldon (Young Sheldon), a Nancy Drew, a Fear of the Walking Dead, a The Blacklist, a Walker, a Yellowstone, a The Flash stb.