2024. április 25., csütörtök

Osztrák rendőrök segítenek a magyar határon

Az embercsempészek még drónokat is bevetnek

Mintegy harminc osztrák rendőr érkezett Magyarországra, hogy segítsék magyar kollégáik munkáját az embercsempészet elleni harcban – írja a Vajdasági RTV.

Az osztrák rendőrök részt vesznek a közös járőrözésben, a Prümi Szerződésben foglaltak alapján, amelyet idáig az unió huszonhét tagállamából tizenhárom ország írt alá.

Az osztrák rendőrök ily módon arra is jogosultak, hogy Magyarország területén megállítsák a polgárokat, azonosítsák és átkutassák őket. A további intézkedésekről egyeztetniük kell magyar kollégáikkal.

Raimund Wrana, a burgenlandi osztrák csapatok parancsnokhelyettesének véleménye szerint az ehhez hasonló intézkedések miatt a migrációs útvonalat sikerült délebbre szorítani.

Gerald Tatzgern, az embercsempészet elleni harc részlegének vezetője elmondta, hogy a Magyarországgal való közös járőrözésnek köszönhetően sokkal kevesebb embercsempészt és illegális migránst fognak el Ausztriában.

Hozzátette, hogy a csempészek nagyon jól szervezettek, sőt még drónokat is használnak a felderítésre. Kiemelte, hogy az illegális migráció 80 százaléka Magyarország felől irányul Ausztria felé.