2024. március 29., péntek

A katonaság harci készenlétben?

Szerdán érkezik Ursula von der Leyen Belgrádba, ő maga is aggasztónak tartja a Szerbia és Koszovó adminisztratív határán kialakult helyzetet

A kanadai és az amerikai nagykövetség katonai attaséi kedden ellátogattak a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon a jarinjei átkelőhöz, hogy megbizonyosodjanak az adminisztratív vonalon uralkodó helyzet alakulásáról. Mint ahogy azt az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) helyszínen jelenlevő riportere kiemelte, a katonai attasék megállapították, hogy a helyzet békés, és az illetékesek ellenőrzése alatt áll.
Az adminisztratív határvonalon továbbra sem távolították el a barikádokat, így azt csak gyalogosan lehet megközelíteni. Az Észak-Koszovón élő szerb lakosság kedden is folytatta nyolc napja megkezdett csendes tüntetését.
Ekkor még jelen volt a ROSU koszovói különleges katonai egysége, de a KFOR-katonái is, még az után is, hogy egy korábbi jelentés szerint a ROSU-nak vissza kellett volna vonulnia, hogy a KFOR megerősítve jelenlétét Koszovó északi és déli területén, fokozatosan átvegye a különleges koszovói egység helyét, kedden azonban ez még nem történt meg. A KFOR a Košutica dombról figyelte az adminisztratív átkelő történéseit, majd végül gyalogosan megközelítették a határvonalat.
Habár a sajtójelentések szerint a határvonalon a helyzet békés volt, tegnap a Kosovo online portál közzétett egy felvételt, amelyen figyelemmel lehet követni, hogy Vrbovacban az MTS jelközvetítőjéről egy tűzoltó levette, majd a jeladótorony tövébe dobta a két nappal korábban kifüggesztett Szerbia zászlaját. A Kosovska Mitrovica-i rendőrség pedig előállított 10 személyt, köztük kiskorúakat is, akik hétfőn két (a szerbiai értesülések szerint a szerb közösséghez tartozó) személyt támadtak meg az utcán.
Aleksandar Vučić államfő tegnap lemondta minden korábban betervezett találkozóját. Nebojša Stefanović védelmi miniszter pedig a Pink televízión bejelentette, hogy az államfő elrendelésére megemelték a katonaság harci készültségének szintjét.
A nemzetközi szervek továbbra is a Belgrád és Pristina közötti békés párbeszéd lefolytatása mellett érvelnek. Aggodalmuknak adtak hangot az Európai Parlament képviselői. Vladimir Bilčik, Viola von Cramon-Taubadel, Tanja Fajon és Romeo Franz arra kérte a feleket, hogy térjenek vissza a nyitott kérdések párbeszéddel történő megvitatásához. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán érkezik Belgrádba, ahol először Aleksandar Vučićtyal, csütörtökön pedig Ana Brnabić kormányfővel tárgyal majd. Ezt követően Pristinába utazik, ahol Albin Kurtival, Koszovó miniszterelnökével találkozik és Vjosa Osmanival, Koszovó elnök asszonyával tárgyal. Von der Leyen szerint az EU álláspontja világos a kialakult helyzettel kapcsolatban, azt várják el Belgrádtól és Pristinától, hogy csökkentsék a feszültséget és térjenek vissza a párbeszédhez, írja az Economia online.