2024. április 26., péntek

A fiatalok egy százaléka elégedett a fizetésével

A bérezést tartják a foglalkoztatás legfontosabb tényezőjének a szerbiai  fiatalok, derült ki a szerbiai fiatalok ernyőszervezetének (KOMS) kutatásából.

A felmérés rámutat arra, hogy a munkahellyel rendelkező fiatalok számára a legfontosabb tényező a kereset, ezért sokan habozás nélkül azonnal magasabb fizetést is kérnek a munkamegbeszélésen - közli a 021.

„Először havi 100 eurót fizettek, majd 200-at kaptam" - mondja Magdalena Zrnjević, a belgrádi színművészeti kar negyedéves hallgatója. Magdalena szerint ez kis fizetés, de ez volt az első munkahelye, így mégis bizonyítani akart.

Csaknem a fiatalok fele úgy véli, hogy a tisztességes élethez 80-100 ezer dináros fizetésre van szükségük. A KOMS adatai szerint minden tizedik fiatal kevesebbet keres, mint a minimálbér.

A válaszadók 12,8 százaléka a minimálbérnél többet keres, de kevesebb mint 50 ezer dinárt tesz ki a fizetésük. Csak egy százalékuk tartja elegendőnek a fizetését.

A fiatalok 11,9 százaléka legfeljebb 30 ezer dinárt keres, és 20,8 százalékuk gondolja úgy, hogy 50-80 ezer dináros fizetés is elegendő a számukra.