2024. március 29., péntek

Belgrádban és Vajdaságban nőtt legjobban az otthonról dolgozók aránya

A járványhelyzet hatására tavaly világszerte növekedett azoknak a foglalkoztatottaknak a száma, akiknek munkaadójuk lehetővé tette az otthoni munkavégzést. A hazai becslések szerint a fővárosban és Vajdaságban tértek át a legtöbben a home office-ra, mégpedig a munkaviszonyban levők 2,5–6,9 százaléka, ugyanakkor a šumadijai és a nyugat-szerbiai vállalatokban ez az arány 2,5 százalék alatt maradt, az ország keleti részében pedig nem is észleltek semmilyen változást.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az elmúlt évtizedben az Unióban foglalkoztatott 20 és 64 év közöttiek 5-6 százaléka dolgozott otthonról, ám 2020-ban a szigorú járványügyi intézkedések nyomán 12 százalékra ugrott az arányuk. Az EU régiói közül legtöbben a finnországi, a fővárost, Helsinkit is magában foglaló Uusimaa tartományban alkalmazkodtak home office-szal az új helyzethez, ott tavaly a munkában levők 37 százaléka  végezte teendőit otthonról. Utána két belga régió következik: Vallon Brabant 27 és a főváros, Brüsszel régiója 26 százalékkal.

A múlt évben nagyjából minden negyedik alkalmazott otthon végezte munkáját Kelet- és Közép-Írországban, továbbá Bécsben, a dániai Nagy-Koppenhága tartományban, Párizs térségében, Luxemburgban és Lisszabonban, valamint a hollandiai Utrechtben. Az EU keleti és déli területein sokkal ritább volt az otthoni munkavégzés. Horvátországban, Cipruson, Lettországban, Bulgáriában, Magyarország és Románia régióinak nagy többségében (a fővárosokat leszámítva) és Görögországban a munkaerőnek kevesebb mint az 5 százaléka dolgozott otthonról.