2024. április 25., csütörtök

Dicsérjétek az Urat!

A gyermek és fiatal kapisztránusok háladó koncertje

Megzenésített versekkel mutatkozott be vasárnap a nemrég megalapított újvidéki Kapisztrán Gyermekkórus. Önállóan és együtt koncertezett az Örökség serleggel kitüntetett Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórussal a székvárosi ferences templom híveinek, barátainak, vendégeinek, valamint a kórustagok szüleinek örömére. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus és a Kapisztrán Gyermekkórus (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus és a Kapisztrán Gyermekkórus (Fotó: Bozsoki Valéria)

– A járvány miatt nem próbáltunk. Már korábban azonban elhatároztam, hogy amikor erre lehetőség adódik, hálahangversenyt adunk, mert Istennek mindig lehet hálát adni – nyilatkozta olvasóinknak Beszédes Margit kórusvezető, Magyar Életfa díjas karnagy.
Elmondta, hogy a koncerten csak egy új dalt énekeltek, mert a nyáron a kórus énekesei nem tartózkodtak Újvidéken, a próbákhoz meg kellett várnia a szeptembert.

– A gazdag repertoárunk zeneszámaiból válogattunk nyolcat, és ezt frissítettük fel egy régóta tervezett zeneszámmal: J. S. Bach– Ch. Gounod Ave Mariájával, amely egyike a legszebb Ave Mariáknak. Három szólamban íródott, emiatt nagy kihívást jelentett a begyakorlása.

A Kapisztrán Gyermekkórus egy része (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Kapisztrán Gyermekkórus egy része (Fotó: Bozsoki Valéria)

Margit zenetanárnő elmesélte, sok öröm és változás történt a kórustagok életében: ki elköltözött Újvidékről, ki gyermeket szült, de erre az alkalomra szívesen jöttek el, és felléptek a kórussal. A „kiskórus" tagjairól pedig a kiváló zenepedagógus elmondta: júniusban ismerkedett meg velük.

– Megbeszéltem Harmath Károly atyával, hogy a a leendő elsőáldozókkal és a többi hittanossal három éneket gyakorolok be az elsőáldozás ünnepére. Akkor fedeztem fel, milyen jó hangúak a gyermekek, és milyen szívesen jönnek a templomba. Erdei Flóra, Gergely Márk, Lendák Petra, Lendák Franciska, Lóci Evelin, Sörös Viktor, Tarján Attila, Tarján Elvira, Tarján Réka és Tomić Krisztina lettek a nemrég megalakított gyermekkórus tagjai. A mai fellépésre sikerült a számukra nagyon kedves programot összeállítani. Ezenkívül most hallhatta a közönség Gocam tollából a Dicsérjétek az Urat c. (Naphimnusz) éneket, ahogyan a gyermekek a fiatalok „nagy" kórusával hangszerkísérettel énekelték, Lakatos Kinga hegedűs és Lakatos Tibor gitáros közreműködésével – mondta Beszédes Margit.

A közönség élvezte a koncertet (Fotó: Bozsoki Valéria)

A közönség élvezte a koncertet (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus következő fellépése a vajdasági kórusok találkozóján lesz, amelyre Óbecsén, a Nagyboldogasszony-templomban kerül sor október 17-én.