2024. március 29., péntek
VALKAISOR

A valkaisoriak a legjobb kukoricatörők

Törökfaluban hagyományos kukoricatörő versenyt tartottak helyi és vidéki csapatok részvételével

A helyi Mezei Pacsirta Hagyományápoló Egyesület szombaton kilencedik alkalommal szervezte meg Törökfaluban a hagyományos kukoricatörő versenyt, amelyen az eltűnőben lévő kézi kukoricatörésben, szárvágásban és kötésben, illetve a kúpozásban versenyeztek a résztvevők. A megmérettetésen tizenhárom csapat vett részt, amelyek a falubeliek mellett Szenttamásról, Adáról, Moholról és a környező falvakból érkeztek.

A résztvevők zömében az idősebb korosztály tagjai voltak. A gyülekező zeneszó mellett a Százszorszép Művelődési Egyesület székházában volt, onnan vonultak a kukoricatörő csapatok a falu melletti parcellára. A kukoricatörő versenyt a valkaisori Szarkaláb csapata nyerte meg, a második helyen a szenttamási Szárkúp gárdája végzett, a harmadik helyet a valkaisori Nyugdíjasok csapat szerezte meg.

Id. Balla Imre, a hagyományápoló egyesület elnöke elmondta, hogy 2013 óta szervezik meg a versenyt: – Igyekszünk a hagyományainkat, szokásainkat, ételeinket, ruházatunkat, mindazt, ami a falusi embernek fontos, megőrizni és átadni. Bemutatjuk, hogyan szedték régen a kukoricát, és milyen nehéz munka volt ez – nyilatkozta a rendezvényről az egyesület elnöke.