2024. április 18., csütörtök

Közösségi találkozó a szórványban

Negyedszer szervezték meg a magyar konyha napját Titelen

Huszonkét főzőcsapat vett részt a magyar konyha napján, melyet negyedik alkalommal tartottak meg tegnap Titelen. A helybeli Magyar Művelődési Központ szervezésében a részvevők magyar ételek főzésében mérték össze tudásukat, volt pálinka- és kalácsbemutató, valamint kézműves kiállítás is.

Magyar nótától volt hangos a titeli Tisza-part, ez arról tanúskodott, hogy a négy és félezer lakosú településen magyarok is élnek. Igaz, már nem sokan. A legutóbbi népszámláláskor hatszázan voltak, ma talán háromszáz magyar él a 4,5 ezer lakosú Tisza-parti településen. Az öt éve alakult Magyar Művelődési Központ próbálja összefogni ezt a kis közösséget.

– Székelykevéről, Torontálvásárhelyről, Temerinből, Kikindáról, Szentmihályról, Muzslyáról, Sajkáslakról, Tiszakálmánfalváról – bocsánat, ha valakit kifelejtettem. Az a célom, hogy azért a magyarokat összehozzuk bármilyen módon, és mutassuk meg ott ahol élünk, hogy ha maréknyi is van belőlünk, hogy létezünk, itt vagyunk. És tiszteljék a mi kultúránkat, ugyanúgy ahogy mi tiszteljük a közösség kultúráját – mondta Latinkić Magda, a Magyar Művelődési Központ elnöke.

A rendezvény vendége volt mgr. Hajnal Jenő, aki a Magyar Nemzeti Tanács elnökeként támogatásáról biztosította a titeli magyar közösséget.

– A szórványok szórványában a magyar konyha rendezvényt megszervezni már negyedik alkalommal itt Titelen arról árulkodik, hogy ennek a közösségnek mindig van egy-két olyan embere, aki bele tud vágni abba a munkába, amely szinte emberfeletti erőt követel meg. Hogy összehozza, megszervezze, és a titeli többségnek, a többi más nemzetiségűeknek megmutassa, hogy itt még élnek magyarok és büszkék magyarságukra.

A titeli magyar konyha rendezvény valahol magába rejti azokat az értékeket, tehát egyrészt a hagyományt, másrészt, azt az elfogadottságot, a közösség iránti tiszteletet, a példaértéket.

Ebben a környezetben ma nagyon nehéz megélni magyarságunkat, ahol ennek ellenére nagyon sokan vállalták a kettős állampolgárságot, sokan el is mentek ennek köszönhetően, de mégis valahol a remény itt maradt. A remény itt maradt, egy olyan nagyon híres középkori, a magyarság szempontjából nagyon jelentős történelmi településen, ahol, ha idejön az ember, mindig azt érzi, hogy felelőssége van, többször és többen kellene ide jönnünk – nyilatkozott Hajnal Jenő.

A titeli magyarok az anyanyelvükön már szinte alig beszélnek. Csak néhány családban hallani magyar szót. Több mint négy évtizede a településen nincs magyar nyelvű oktatás. Nemrég óta magyar nyelvű anyanyelvápoló órákat tartanak a helybeli iskolában.