2024. április 23., kedd

Fociról a színházban

A zentaiak ízelítőt kaptak a Puskás, a musical című produkcióból

A hétvége a színház és a színházba járás öröme jegyében telt a Tisza-parti városban, ugyanis Zenta volt a házigazdája az idei Színház neked! elnevezésű fesztiválnak, amely keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Teátrumi Társaság szervezésében ingyenes színházi előadásokat, közöttük gyermekeknek és felnőtteknek is szóló színdarabokat, bábelőadásokat tekinthettek meg Thália szerelmesei.

Egy jelenet a Puskás, a musicalből (Fotó: Puskasamusical.hu)

Egy jelenet a Puskás, a musicalből (Fotó: Puskasamusical.hu)

A rendezvénysorozat szombaton délelőtt Szabó Magda klasszikusával kezdődött, a Tündér Lala című gyermekelőadást a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában láthatták az érdeklődők. A fesztivál keretében, szombaton este, a fesztivál fénypontjaként a zentaiak beletekinthettek a Puskás, a musicalba. A kamaraszínház nagytermének a színpadán Szabó László, a darab producere Szente Vajk író-rendezővel, valamint a darab szereplői közül Jenes Kittivel, Pesák Ádámmal, Szabó P. Szilveszterrel és Veréb Tamással az alkotási folyamat és az előadások kulisszatitkairól beszélgetett, de a nézők a Magyarországon már javában játszott zenés színházi előadásban felcsendülő dalok egy részéből is ízelítőt kaptak. Puskás Ferenc legendás magyar labdarúgó életének musical formájában történő színpadra vitele két évvel ezelőtt merült fel Szabó László színházi producer és Szente Vajk író-rendező fejében, amikor elmondásuk szerint egy közös ebéd közben azon elmélkedtek, hogy miképpen is tudnának fordítani, újítani, illetve mozdítani a magyar musical szekerén.

– Azt tudtuk, hogy van bennünk akkora ambíció és talán technikai tudás is, hogy ezt valahogy megcsináljuk, s egyszer csak eszünkbe jutott, hogy ha egy nagy musicalt akarunk írni, akkor a leghíresebb magyart kell választanunk témaként – emlékezett vissza a rendező, aki szerint az egyik nagy adóssága a magyar előadó-művészetnek, hogy ez idáig sem film, sem fikciós film, sem pedig színházi előadás nem készült Puskás életéről. A Puskás, a musical a legismertebb magyar ember és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket. A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik, és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplőit valós személyekről mintázták, és minden, amit a színdarabban tesznek, az életben is úgy történt. A musicalban 23 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész szerepel, s van benne artistaprodukció, valamint az Aranycsapat labdarúgóit alakító 11 szereplő egyidejű reptetése is a 120 négyzetméternyi LED-fal előtt, továbbá 20 dal felcsendül benne. Ezeknek tükrében a Puskás, a musical minden idők leggrandiózusabb magyar zenés színházi előadása – hangzott el szombat este a produkció alkotógárdája által.

A szombat esti beszélgetés Zentán (Fotó: Horváth Zsolt)

A szombat esti beszélgetés Zentán (Fotó: Horváth Zsolt)

A színházi fesztivál keretében vasárnap este Carlo Goldoni: A fogadósnő című vígjátékát tekinthette meg a nagyérdemű a a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában, tegnap pedig a Szegedi Pinceszínház előadásában Kemény Henrik nagy klasszikusának, a Vitéz László és az elátkozott malom bábjátéknak élőszereplős változatát nézhették meg a legkisebbek, este pedig Molnár Ferenc népszerű, Játék a kastélyban című komédiájával ért véget az idei fesztivált