2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A héten dönthet a válságstáb

A belgrádi orvostudományi kar alkalmazza a védettségi igazolványt

Folyamatosan tárgyalnak a védettségi igazolvány alkalmazásának bevezetéséről – ismételte meg múlt heti kijelentését az SZRTV-nek nyilatkozva Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, aki szerint megtörténhet, hogy a héten összeül az egészségügyi válságstáb és megfogalmazza utóbbival kapcsolatos javaslatát. A válságstáb feladata felmérni, hogy mely létesítmények tekintetében lenne indokolt alkalmazni a védettségi igazolványt, vajon csak az éjszakai szórakozóhelyek, az éttermek és a kávézók, vagy egyéb létesítmények esetében is – emelte ki Đerlek.
– Szerbia figyelemmel kíséri az európai gyakorlatot, ám demokratikus és önálló ország vagyunk, így a döntésnek saját alkotmányunkkal kell összhangban lennie. Amíg nem álltak rendelkezésre a koronavírus elleni védőoltások, a járványellenes küzdelem az epidemiológiai intézkedésekre támaszkodott, most viszont azon kell lennünk, hogy növekedjék az átoltottsági arány – taglalta Đerlek.
Az államtitkár elmondása szerint eddig az országban nagyjából 3.035.000 első adag védőoltással oltottak, míg a harmadik adagot 502 ezren vették fel. Ez közel sem elegendő, azaz a kollektív immunitás szintjét még nem közelítették meg Szerbiában – tette hozzá.

EGYESEK MÁR DÖNTÖTTEK

A Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kara már a védettségi igazolvány alkalmazása mellett döntött, mint azt megerősítették, október 1-jétől csak azok a hallgatók és előadók vehetnek részt a gyakorlati előadásokon, akik felvették a védőoltás mindkét adagját, vagy már felépültek a betegségből, vagy rendelkeznek a 7 napnál nem korábban elvégzett, negatív eredményű PCR-, vagy antigén teszttel. Emellett csak azok vehetnek részt a gyakorlatokon, akik viselik a védőmaszkot, és semmilyen légzőszervrendszeri megbetegedésre utaló tünetük nincsen – magyarázta az N1 tv-nek nyilatkozva Lazar Davidović, a kar dékánja. Mint hozzátette, az elméleti előadásokat online térben tartják meg.
A dékán elmondása szerint a döntésről tájékoztatták az oktatási és az egészségügyi minisztériumokat, valamint a válságstábot, negatív reakció egyik illetékeseitől sem érkezett. A dékán arról is beszámolt, hogy a döntést azt követően hozták meg, hogy a szerbiai orvostudományi karok közösségének online térben megtartott ülésén az illetékesek pozitívan nyilatkoztak egy ilyen jellegű intézkedésről. A Szerbiáért élek mozgalom már perekkel fenyegette meg az orvostudományi kart, a dékán szavai szerint ha erre sor kerül, a kar jogi szakszolgálata foglalkozik majd a kérdéssel.

AZ OLTATLANOK 75,2 SZÁZALÉKA KERÜLT KÓRHÁZBA

A Kragujevaci Egészségház újabb Covid-felmérést készített el, az intézmény munkatársai ezúttal elsősorban arra próbáltak választ kapni, hogy miként befolyásolja a járványhelyzetet és a vakcinával szerzett védettséget a koronavírus delta variánsa. A június 1-jén kezdődő felmérésből kiderül, hogy a járvány kezdete óta addig 25 ezer helyi fertőződött a koronavírussal. Június 1-jéig Kragujevacon 75.020 adag védőoltással oltottak – 65.639 személy mindkét adag vakcinát megkapta, 9381-en az elsőt –, míg 45.000-en nem vették fel a védőoltást. A Blic napilapban megjelent összeállítás szerint az említett időszakban az immunizáltak közül 747-en fertőződtek meg a koronavírus delta variánsával, a nem immunizáltak közül pedig 1504-en. Az immunizáltak közül azok fertőződtek a legtömegesebben, akik a Sinopharm védőoltását vették fel – 71,4 százalék –, harmadik helyen a Szputnyik V áll – 13,6 százalék –, másodikon az AstraZeneca védőoltása – 8,3 százalék –, elsőn pedig a Pfizer–BioNTech vakcinája – 6,8 százalék. A felmérés szerint az oltatlan fertőzötteknek a 75,2 százaléka szorult kórházi gyógykezelésre, míg az oltottak esetében ez az arány 24,8 százalék.

NEM LESZ GETTÓ

Aleksandar Vučić államfő vasárnap este a Pink tv műsorában a kötelező védőoltás témájához kapcsolódóan közölte, hogy a múlt század hetvenes éveihez képest nemcsak az alkotmány és az egyéb törvények, hanem az emberek is megváltoztak. A folytatásban arról biztosította a közvéleményt, hogy a járvánnyal kapcsolatos döntések nem populista jellegűek, „nem érdekli, hogy azok miként befolyásolják a hatalmi párt népszerűségét". Az immunizációt támogatja, ám nem támogathat alkotmányellenes döntéseket, sem olyanokat, amelyek nyomán egyesek szinte gettóba kerülnének – emelte ki az államfő, majd sajnálatának adott hangot, amiért „az oltásellenesek okán" olyanok is elhunynak a fertőzés szövődményeinek a következtében, akik felvették a védőoltást. „Ha nem lenne védőoltás, jóval többen hunynának el, ám olyanok is vannak, akiket nem lehet megmenteni" – fejtette ki az államfő, majd bejelentette, hogy Szerbia a Szputnyik V és a Sinopharm védőoltásokat is gyártani fogja, valamint azt, hogy hamarosan a Moderna vakcinája is elérhetővé válik Szerbiában, végül pedig azt, hogy szerinte hamarosan olyan „szuper-védőoltás" áll majd rendelkezésre, amely mindegyik vírusvariánssal szemben védettséget nyújt.

30 százalék felett a pozitivitás
A hétfői hivatalos járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt 20.561 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6736 eredménye volt pozitív (32,8 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 46 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 8097. A kórházakban 5957 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 225-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 651 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 253-at. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet tegnapi jelentésében rendkívülinek minősítette a járványhelyzetet a tartomány területén, illetve mind a 45 helyi önkormányzatban.