2024. április 25., csütörtök

A leggyakoribb álhírek a koronavírus elleni vakcináról

A koronavírus már több mint másfél éve az életünk része, ezzel párhuzamosan pedig olyan különféle történetek és összeesküvés-elméletek keringnek a közösségi médiában, amelyeknek nincs semmilyen tudományos alapjuk - közli a B92.

A koronavírus nem létezik, a vírus nem is erős, az oltással chipet fecskendeznek belénk – csak néhány az interneten található álhírek közül. A világon eddig több mint 4,7 millió ember hunyt el a betegség szövődményeiben, Szerbiában eddig mintegy nyolcezren, valamivel kevesebb, mint 800 ezren gyógyultak fel a betegségből.

A szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a vírus nem csak a légzőszerveket támadja meg, és a gyengébb immunitással rendelkezőket érinti a leginkább. A batajnicai Covid-kórházban öt nap alatt öt oltatlan fiatal vesztette el a koronavírus elleni harcot, közülük a legidősebb 26 éves volt, nem volt társult betegsége.

Dr. Tanja Jovanović virológus nemrégiben úgy fogalmazott, a világjárványban és a háborúban is mindig az nyer, aki bölcsebb stratégiát folytat, védekezik. A világjárványban háború folyik a vírus és az ember között, mondta a professzor.

„A védőoltás valódi fegyver a vírus ellen, mert mesterségesen aktiválja védekező pajzsunkat, és megakadályozza, hogy a vírus velünk éljen" – mondta Jovanović, hozzátéve, hogy a vírus továbbra is nagy veszteségekkel, emberéletekkel, hosszú távú következményekkel jár, de nagy hatással van a lakosság mentális egészségére is.

Olyan pletykák is elterjedtek, amelyek szerint az oltásokat nem tesztelték kellőképpen.

„Ha tudni szeretné, hogy a vakcina biztonságos-e, nézze meg, hol adják be a legtöbb védőoltást. A gazdag és fejlett országok nagy sebességgel haladnak a teljesen immunizált lakosság felé. Izland, Dánia, Svédország, Portugália, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek, Amerika gazdagabb részei mind elérték a 80 százalékot. Nagy-Britanniában, Kanadában, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Németországban, Japánban és más fejlett országokban a beoltottak száma megközelíti a 70 százalékot" – magyarázta Miloš Babić neurobiológus, molekuláris biológus.