2024. március 29., péntek

Az orosz gáz megkerüli Ukrajnát

Az energiahordozó háromnegyede a Balkáni Áramlaton át érkezik – Aláírta Magyarország a hosszú távú gázvásárlási szerződést a Gazprommal

Aláírásra került az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát – jelentette be a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta, hogy Közép-Európában az energiaellátás biztonsága mindig is kritikus fontosságú stratégiai és nemzetbiztonsági kérdés volt. A földgáz pedig rendkívül fontos szerepet játszik ebben, és ez nem csupán magyar vagy térségbeli, hanem kifejezetten európai jelenség.
„Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is" – fogalmazott.
Szijjártó Péter aláhúzta: a realitás az, hogy valós, működőképes alternatívák hiányában Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés keretében lehet garantálni.
A megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb–magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.
A külgazdasági és külügyminiszter ezen részletek ismertetését követően azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.
A ceremónián Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese is üdvözölte a megállapodást, és mindenekelőtt a földgáz fontosságát hangoztatta a beszédében. Rámutatott, hogy a klímacélok teljesítése érdekében különösen fontos ennek a biztonságos és hozzáférhető energiaforrásnak a használata.

KIJEV VÁLASZLÉPÉSEKET ÍGÉR

Az ukrán külügyminisztérium a magyar–orosz hosszú távú gázszállítási szerződés kapcsán hétfőn közleményt adott ki, amelyben kezdeményezi az Ukrán–Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, ezen kívül jelzi, hogy az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.
„Az ukrán külügyi tárca meglepődött és csalódott Magyarország döntése miatt, miszerint 2021. szeptember 27-én Budapesten Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötött az orosz Gazprom konszernnel" – írták.
A közlemény kizárólag politikainak és gazdaságilag megalapozatlannak értékeli a döntést, amely szerintük a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán–magyar kapcsolatok kárára született, és amely az ukrán külügyminisztérium szerint nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán–magyar alapszerződés elveinek.
„Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami lehetővé teszi a legrövidebb úton biztonságosan eljuttatni a gázt Európa országaiba" – áll a dokumentumban.
„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán–magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak, amelyek elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tett az ukrán és a magyar tárcavezető" – fogalmazott az ukrán külügyminisztérium.

MOSZKVA: KIJEV IRIGYLI A GÁZEGYEZMÉNYT

Ukrajna a szomszédja iránt érzett irigységből fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy értékelje Magyarországnak a Gazprommal megkötött gázszerződését – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében.
„Amikor partnereink legközelebb meg fognak emlékezni a totalitarizmus áldozatainak emléknapjairól, fejükkel a posztszovjet térség felé bólintva, jusson eszükbe, hogy (a rendszer) táptalajául a szomszédok ellen irigységből tett feljelentések szolgáltak" – fogalmazott Zaharova.

@fo = MTI/KKI
@kep = Szijjártó Péter lekezel Jelena Viktorovna Burmisztrovával a szerződés aláírása után