2024. április 25., csütörtök

Horvátországban megduplázódtak a kibertámadások

Megduplázódtak a horvát intézményeket ért kibertámadások tavaly a 2019-es évhez képest - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn, a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) jelentését ismertetve.

A beszámoló szerint a legtöbb támadás a védelmi és külügyminisztérium ellen irányult, de olyan nagy cégek is áldozatul estek, mint az INA horvát olajipari vállalat.

A külföldi államok által szponzorált hackertámadások többsége az év első felében, a horvát EU-elnökség alatt történt. Összesen 12 volt tavaly, míg az ezt megelőző évben öt. Bár a jelentés nyilvános része nem tér ki arra, mely államok állhattak a támadások mögött, a lap nem hivatalos forrásokra hivatkozva többségében az orosz hírszerzést jelölte meg felelősként.

Az ügynökség szerint az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida terrorszervezet jelentősen meggyengült ugyan, de nem zárható ki annak lehetősége, hogy újabb támadásokat kövessenek el Európában.

A jelentés továbbá hangsúlyozza, hogy a délkeleti szomszédságban továbbra is aktívak a Nyugat-ellenes szereplők, akik szeretnék teljesen ellehetetleníteni vagy lelassítani a Horvátországgal szomszédos országok euroatlanti integrációját.

Példaként Szerbiát és Koszovót említi, amelyek képtelenek a párbeszédre, és viszályuk tovább destabilizálja a régiót, valamint Montenegrót, ahol a politikai hatalom egy része NATO-ellenes, szerb- és oroszpárti politikát folytat, a szuverenista, Nyugat-pártiakkal szemben, megosztva ezzel a társadalmat.