2024. március 28., csütörtök

Elfogyott a benzin a brit kutakon

Felvásárlási láz tombol Nagy-Britanniában, a benzinkutak kétharmadán már nem lehet tankolni. Üzemanyag van, de nincs sofőr, aki kivinné a kutakra.

Átmenetileg mentesíti a brit kormány a versenyszabályok alól az üzemanyag-forgalmazó vállalatokat az egyre feszültebbé váló ellátási helyzet miatt, amelyet az országossá vált pánikszerű felvásárlások is súlyosbítanak. Így az ágazat vállalatai – a termelők, a közúti üzemanyag-szállító cégek és a kiskereskedelmi forgalmazók – egymással együttműködve, egymás közti információcserével azonosíthatják a legszűkösebben ellátott térségeket, és ezekre az országrészekre összpontosíthatják a szállításokat. A kormány szerint a termelővállalatoknál bőséges üzemanyagkészletek vannak, de az ellátási hálózatokban "bizonyos problémák támadtak".

Az intézkedés előzménye az, hogy a szakképzett teherautó-sofőrök hiánya az utóbbi időszakban egyre komolyabb ellátási gondokat okoz a nagy-britanniai üzemanyag-forgalmazásban, és ugyanez a probléma most már az élelmiszer-ellátásban is érezteti hatását.

A hétvégére országszerte számos helyen hosszú autósorok alakultak ki a brit benzinkutaknál, miután több nagy forgalmazó kénytelen volt töltőállomásokat bezárni, mert a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások miatt nem tudja teljes hálózatát folyamatosan ellátni üzemanyaggal.

A brit lakossági piac 65 százalékát ellátó független kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók szakmai szervezete, a Petrol Retailers Association (PRA) vasárnap közölte: az általa képviselt 5500 töltőállomás-üzemeltető vállalkozás kétharmada arról számolt be, hogy teljesen kifogyott az üzemanyagból, és a többi tagvállalat kútjainál is fogytán vannak a készletek. A PRA szerint a hiány egyedüli oka a pánikszerű felvásárlás.

Ezt megerősítette a nagy hálózatokat üzemeltető energiaipari konglomerátumok – köztük a Shell és az ExxonMobile – vasárnap esti közös nyilatkozata is, amely szerint nincs országos üzemanyaghiány Nagy-Britanniában, az ellátási problémákat a fogyasztói kereslet "átmeneti megugrása" okozza.

Előzőleg a brit kormány bejelentette, hogy egy időre enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban támadt fennakadások enyhítése végett. Az intézkedés alapján ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére.