2024. április 20., szombat

Levegő, hulladék, víz

Ana Brnabić: Szerbia a környezetvédelmet a prioritásai közé helyezte

A kormány legfontosabb prioritásai közé tartozik a környezetvédelem és a zöld tranzíció – jelentette be Ana Brnabić kormányfő videóüzenetében az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Közgyűlése az energia témában megtartott New York-i konferenciáján.
Brnabić elmondta, a környezetvédelem terén a levegő minőségének javítását, a szilárd hulladékok kezelését és a szennyvízkezelést tartják a legfontosabbnak – áll a kormány közleményében, amely rámutat arra is, hogy Szerbiának sokat kell beruháznia ahhoz, hogy elérje a legmagasabb uniós normatívákat ezen a területen. A miniszterelnök szavai szerint csak a szennyvíztisztítás területén hatmilliárd eurót kell az államnak beruháznia.
Kiemelte, ezek mellett az elvárások mellett Szerbia megkezdte a zöldenergia tranzícióját, a kormány fókuszába helyezte a megújuló energiaforrásokat, és egyben a törvényelőírások módosítását, hogy ezen a területen minél több beruházást meg tudjanak valósítani. Így nemrégiben a köztársasági képviselőház elfogadta a megújuló energiaforrások használatáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi a polgárok nagyobb mértékű bevonását a folyamatba, vagyis a polgárok gyakorlatilag energiatermelők lehetnek csupán azáltal, hogy napelemeket szereltetnek fel a tetőkre. Brnabić leszögezte, először került arra sor, hogy Szerbia a klímaváltozásról fogadjon el törvényt. Ez a törvény pedig az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival és a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerrel (2030-as Agendával) van összhangban.
A miniszterelnök elmondta: a cél az innovációk, a technológia és a kreativitás lehető legnagyobb mértékű felhasználása annak érdekében, hogy az átállás hatékonyabb legyen, és ebbe a folyamatba az egész társadalmat, a gazdaságot és különösen a fiatalokat be tudják vonni.