2021. október 19., kedd

Mit várhatunk a brüsszeli párbeszéd folytatásától?

Egy héttel azután, hogy Pristina úgy döntött, lecseréli a szerb rendszámtáblákat, és különleges egységeket vezényelt ki a jarinjei és a brnjaki határátkelőhelyekre, új reakciók érkeznek a nemzetközi közösség tisztségviselőitől. A körülmények ellenére a tárgyalások folytatódnak, bár egyre inkább felmerül az a kérdés, hogy Brüsszel képes-e konkrét eredményeket elérni közvetítőként - közli a Szerbiai RTV.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője számára elfogadhatatlan minden további provokáció vagy egyoldalú és koordinálatlan fellépés. A koszovói különleges egységek sürgős visszavonulását és az útlezárások megszüntetését kéri az említett határátkelőkön.

„Koszovónak és Szerbiának megoldásokat kell találnia a helyzetre, meg kell állapodnia egy további úton. Az EU aktívan támogatja ezeket az erőfeszítéseket. Mind Koszovó, mind pedig a szerb vezetők teljes mértékben felelősek a közösség biztonságát és jólétét fenyegető kockázatokért", hangsúlyozta Joseph Borrell, aki a Brüsszel által közvetített párbeszédet látja az egyetlen megfelelő platformnak a nyitott kérdések megoldására.

„Itt az ideje, hogy Szerbia és Koszovó, Aleksandar Vučić és Albin Kurti is egyet hátra lépjen", üzente Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A nyilvánosságban egyre inkább felmerül a kérdés: Brüsszel, mint közvetítő, képes lesz-e konkrét eredményeket elérni. Miroslav Lajčák úgy ítélte meg, még ha meg is lesz rá a politikai akarat, a Belgrád és Pristina közötti végleges megállapodásra még legalább több hónapot kell várnunk.