2024. április 23., kedd

Ingyenes programok a turizmus világnapján

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a turizmus világnapját. A Kereskedelmi, Turisztikai és Távközlési Minisztérium közölte, az idén ebből az alkalomból a hét első két napján országszerte több mint 80 idegenforgalmi látványosság tekinthető meg díjmentesen.

Az ingyenesen hozzáférhető intézmények, helyszínek listája megtalálható az idegenforgalmi minisztérium honlapján: https://mtt.gov.rs/svetski-dan-turizma/.

Ingyenesen tekinthető meg hétfőn és kedden több régészeti lelőhely, például a Viminacium, Lepenski Vir, Felix Romuliana, Sirmium, Galambóc stb. Szerbia-szerte számos múzeum belépőjegy nélkül fogadja a látogatókat, Belgrádban pl. a Tudomány és Technika Múzeuma, a Néprajzi Múzeum vagy a Kortárs Művészetek Múzeuma. A minisztériumi listán szerepel sok vajdasági intézmény is, pl. a nagybecskereki Népmúzeum, a verbászi, a verseci és a zombori városi múzeum, a zombori Milan Konjović Galéria és Topolya Község Múzeuma.

A polgárok még ma ingyenesen látogathatják a belgrádi, bori és jagodinai állatkerteket, de nem kell belépőjegyet fizetni Belgrádban az avalai toronyba vagy Zlatibor közelében a Kusturica-féle Drvengradba való belépéskor, sem pedig jegyet váltani a nosztalgiavonatra a šargani nyolcasnak (Šarganska osmica) is nevezett Mokra Gora-i kisvasúton.