2024. április 20., szombat

Vajdaság tele van szép helyekkel

Konferencia az idegenforgalom világnapja alkalmából

Vajdaságban bőven rejlenek kihasználatlan idegenforgalmi lehetőségek. A probléma leginkább abban van, hogy erről kevesen tudnak. Az idegenforgalmi célpontok, a szálláshelyek, vagyis az infrastruktúra továbbra is fejlesztésre szorul a tartomány területén. Ennek érdekében már több kezdeményezés is megkezdődött, és ennek érdekében találkozott hétfőn délelőtt a Vajdasági Gazdasági Kamara épületében egy tanácskozás erejéig több kiemelkedő munkát végző személy az idegenforgalom területéről. A konferencia apropóját az idegenforgalom világnapja adta.

Mint Branislav Mamić, a Vajdasági Gazdasági Kamara szolgáltatási részlegének titkára elmondta, többek között azért is fontos a találkozás, mert át kell beszélni az elmúlt két év tapasztalatait, összegezni a tapasztalatokat, megvitatni a problémákat, lerakni az együttműködés alapjait és meghatározni a követendő irányvonalat.

– A koronavírus rákényszerített mindenkit arra, hogy a közvetlen környezet felé forduljon, ami mindig ott volt a szemünk előtt, de sosem láttuk. Ez az, amin mi munkálkodunk már évek óta. Hiába van vonzó turisztikai célpont, ha az embernek nincs olyan minőségi ellátása, ami az európai standardokhoz méltó. Ugyanakkor a tartomány gasztronómiai kínálata lenyűgöző az külföldi turisták számára. Ők csak csodálkoznak azon, hogy milyen kevés pénzből mennyire finomat, jót, egészségeset lehet enni – mondta Mamić.

Minőségi termékünk már van, de ezt el is kell adni külföldön (Fotó: Dávid Csilla)

Minőségi termékünk már van, de ezt el is kell adni külföldön (Fotó: Dávid Csilla)

Huszonhat kisebbségi népcsoport és hat hivatalos nyelv számtalan egyéni konyhát és multikulturális potenciált rejt magában. Sokan eddig ezt észre sem vették, és a „belföldre kényszerített turizmus” során döbbentek rá azokra csodákra, amelyek mindig az emberek szeme előtt voltak. Mamić szerint bármennyire is vonzóak az idegenforgalmi lehetőségek, a migráció eléggé kijózanítóan tud hatni a felsőbb körökből származó ambíciókra.

– Az elvándorlás miatt nincs megfelelő munkaerő, de ezen mi nem tudunk változtatni. Egy olyan rendszert szeretnénk kiépíteni, ami lehetővé tenné a képzést az emberek számára, akiknek ezután meg lenne adva a lehetőség a saját brendjük kifejlesztésére, amiből aztán megélhetnek, illetve bár másodkeresetként segíthetne rajtuk.

Hasonlóan látta a helyzetet Petar Stamenović, a Delibláti-homokpuszta klaszterképviselője:

A delibláti vidék dünéit látni kell! (Fotó: Nagy Magdolna)

A delibláti vidék dünéit látni kell! (Fotó: Nagy Magdolna)

– Az idegenforgalmat több síkon kell kidolgozni. Például nálunk Versecen, amikor látják az emberek, hogy megáll két busz turistákkal, hamar felébrednek. Üzleti lehetőséget látva az egészben többen is elkezdtek szobákat kiadni, amiből megélni nem lehet, de jó mellékkereset. A lehetőségek megtalálása, a szerveződés tehát nagyon fontos az idegenforgalomban. A másik igazán jelentős dolog a turisztikai kínálat. Nemcsak a gasztronómiára kell hagyatkozni, hanem ki kell elégíteni az emberek érdeklődését is. Vannak, akiket a vadászati, a halászati, a kulturális tárgyú vagy szórakoztatóipari idegenforgalom érdekel. Az a cél, hogy aki eljön hozzánk, ne csak egy napra jöjjön, hogy szétnézzen, egyen egy jót és hazamenjen. Maradjon több napon át, és örömmel – közölte meglátását Stamenović.

Dragana Šobot, a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági kamarájának képviselője beszélt a két gazdasági kamara közötti kellemes együttműködési tapasztalatokról és a jelenlegi helyzet meglátásáról.

– Az emberek turisztikai igénye is megváltozott a pandémia által. Én úgy látom, egyre jobban érdeklődnek külföldről az olyan célpontok iránt, amelyek a csenddel, természettel kapcsolatosak.

Milan Jarić, a tartományi idegenforgalmi titkársegéd a kedvező idegenforgalmi eredményekről számolt be. Ezek persze csak a múlt évhez képest kedvezőek, de javuló tendenciát mutatnak.

– Jó hír mindenkinek, hogy az idegenforgalom a harmadik negyedévben több mint 30 százalékkal emelkedett Szerbiában. Másrészt  a tartományi kormány az utolsó negyedévbe dupla akkora büdzsével indul, mint az előzőben, s ez új gazdasági lehetőségeket is rejt magában – mondta.