2024. április 25., csütörtök

Ámulatba ejtő vadásztrófea-kiállítás

Szerbia is képviselteti magát a vadászati világkiállításon

Budapesten szombaton megnyílt az Egy a természettel elnevezésű Vadászati és Természeti Világkiállítás. A három héten át tartó rendezvényen csaknem 50 kiállító nemzet és 100-nál is több országból érkező előadó, szakmai szakértő vesz részt. Szerbia először képviselteti magát egy ilyen világszínvonalú rendezvényen, amelyhez mérhetőt ötven évvel ezelőtt, 1971-ben rendeztek legutóbb Budapesten.

A kiállítók óhaja az volt, hogy hazánk legértékesebb nagyvadjainak és ragadozóinak trófeáit tegyék közszemlére. Szerbiának ugyanis gazdag vadászati múltja van, s minden lehetőséget kihasznál, hogy ezen a téren is lépést tartson Európa legfejlettebb országaival, valamint új tapasztalatokat szerezzen a környezetvédelem területén. A vadászati turizmus népszerűsítése, főleg külföldön, lényeges a vadászat és a vadgazdaság fejlesztése szempontjából.

A szerbiai kiállítórészlegben négyszáz négyzetméteren – az ország biológiai sokféleségét illusztrálva – több száz szarvasagancsot, vaddisznóagyarat, őzbak- és zergetrófeát csodálhatnak meg a látogatók, valamint 50 kitömött állatot, szőrmét is bemutatnak.

Szerbia standján jelen vannak mindazoknak a szerbiai intézményeknek és szervezeteknek a képviselői, melyek tevékenysége a vadászhelyekhez kötődik. A legtöbb trófeát a Vajdaság Erdői Közvállalat és a Szerbia Erdői Közvállalat állította ki, majd a Vajdasági Vadászszövetség, a Szerbiai Vadászszövetség, valamint hazánk nemzeti parkjai.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója elmondta, Magyarország történelmi vadászati hagyományokkal rendelkezik, ezért Szerbia úgy gondolta, hogy egy ámulatba ejtő standdal jelenik meg ezen a nagyszabású világkiállításon.

– Négyszáz négyzetméteren próbáljuk megjelentetni Szerbia biológiai sokféleségét. Többek között 200 szarvasagancsot, 150 vaddisznóagyarat, 100 őzbaktrófeát, 70 zergetrófeát, valamint 50 kitömött állatot, szőrmét mutatunk itt be. Ha északról indulunk, Szerbia domborzatát láthatjuk, és ahogy haladunk dél felé, a régióban található vadállományt jelenítjük meg. Mindenkinek ajánlom, hogy ha itt jár Budapesten, nézze meg Szerbia standját, mivel hiszek abban, hogy ezzel az ország imázsát öregbítjük – közölte Kókai Roland.

Hozzátette, a szerbiai vadászat és vadgazdaság bemutatása nem merül ki csupán abban, hogy egyszerűen közszemlére tették ezeket az értékes trófeákat, hanem azt szeretnék, hogy látványos, vizuális effektusokkal térbeli megjelenítésben varázsolják a látogatók elé a domborzatot. Így azt is, hogy egyes területeken milyen nagy- és kisvadak élnek, valamint hogy az érdeklődők elé tárják a szerbiai vadászathoz kapcsolódó állatok biodiverzitásának gazdagságát.

Az Egy a természettel elnevezésű Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezői egymillió látogatóra számítanak. A 2021. év legnagyobb természeti kiállítása 75.000 négyzetméteren éppúgy foglalkozik a vadászattal, mint a természet védelmével, a biodiverzitással, a gasztronómiával és az innovációval. Ezenkívül különleges lovas-, solymász-, íjász- és kutyásbemutatók is várják az érdeklődőket.