2024. április 18., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Zombor kutyái

A jószágnyilvántartással foglalkozó regionális ügynökség adatai szerint az idén júniusban Zombor város területén 25.202 chipes megjelölést viselő kutyát tartottak nyilván. A gazdátlan ebeket nem számolták össze, számukat városban 400–600-ra becsülik, és feltételezik, hogy a környező falvakban is hasonló a számuk.

A kóbor kutyákat a gazdáik kicsapják, vagy szabadon engedik, szaporaságukat a chippeléssel párhuzamos ivartalanítással lehetne megelőzni.
Zomborban a kóbor ebek befogása a Čistoća kommunális vállalat zoohigiéniai szolgálatának a feladata. A bezdáni úton lévő ebmenhelyen hetven, két férőhelyes kennel található, valamint még tíz boksz, az újonnan befogadott kutyák számára, de szabad hely nincsen a telepen.

A szolgálat évente mintegy 45 kutyát helyez el a menhelyen, a chippel megjelöltek közül 5–7 egyed kerül vissza gazdájához. Az állatorvosi szolgálat közbeszerzés révén 200 kutya egészségügyi vizsgálatát látja el, 250 veszettség elleni oltást ad be, 200 chipet ültet be, és 100 ivartalanítást vállal.