2024. március 28., csütörtök

Közösségépítés és hagyománytisztelés

Szent Mihály napja alkalmából körömpörköltversenyt tartottak Szabadkán, a Zorka helyi közösségben

Körömpörköltverseny, ínycsiklandó illatok, finom ízek, kirakodóvásár, kürtőskalács, gombócok, kisállat-kiállítás, játszótér, gyermekek fellépése, zene, tánc, jó hangulat, vigasság, mulatság várta azokat, akik szombaton ellátogattak a szabadkai Zorka helyi közösségbe, a BrendSu sportközpontba. A rendezvényt Szent Mihály napja alkalmából tartották meg, ugyanis egykoron ezen a napon terelték be az állatokat a legelőkről.

Ahogyan azt Kudlik Zoltán szervezőtől, a tartományi művelődési titkárság segédtitkárától hallhattuk, harmadszor tartanak ilyen rendezvényt, a fő és legfontosabb cél pedig a közösségépítés és a hagyományok tisztelése:

– A Szent Mihály-nap egy fontos dátum, ilyenkor terelték be az állatokat a legelőkről, ennek szeretnénk emléket állítani és összehozni az embereket egy nyár végi, ősz elejei barátkozásra. A körömpörköltre azért esett a választás, mert hungarikum, és nem mindennapi étel. A versenyre huszonkét csapat jelentkezett, nemcsak helyiek, más településekről és Magyarországról is érkeztek résztvevők, úgyhogy nemzetközi megmérettetést hoztunk létre. Kirakodóvásárral is készültünk, mivel a kézműves hagyományok ápolása is nagyon fontos. Öröm a számunkra, hogy a hagyományőrzés és a közösségépítés jegyében, immár harmadszor szervezhettük meg ezt a rendezvényt.

Nagyon jó az, hogy itt lehetünk és barátkozhatunk, együtt ünnepelhetjük meg Szent Mihály napját – hallottuk Kudlik Zoltántól.

Pásztor Bálint megnyitja a körömpörköltversenyt (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint megnyitja a körömpörköltversenyt (Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményt Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke nyitotta meg:

– Szabadka számos ehhez hasonló rendezvényt támogat, hiszen fontos a közösségépítés, a barátkozás, hogy minden helyi közösség megtalálja a maga rendezvényeit, amelyek alkalmat adhatnak az összejövetelekre. A Zorka helyi közösségben több ilyen esemény is van, a zorkaiak híresek a jó rendezvényeikről, nyáron lángosfesztivált is tartottak, amit szokás szerint elmosott az eső, de ez a mai találkozás is bizonyíték arra, hogy az élen járnak a szervezésben és ezúttal az idő is kegyes. Nagyon jó az, hogy ilyenkor a gyerekek is fellépési lehetőséget kapnak és összejön a környék apraja-nagyja. Végigjártam a csapatokat, aki itt van az mind győztes – mondta Pásztor Bálint.
Pletl Ádám, a Zorka helyi közösség elnöke kiemelte, hogy ezúttal huszonkét csapat jelentkezett, de remélhetőleg ha a helyzet megengedi a jövőben még többen lesznek.

Az esemény szervezője a VMSZ zorkai helyi szervezete és az '56-os Műhely Civil Szervezet volt, támogatója Szabadka város mezőgazdasági titkársága.