2024. március 28., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A hollandnak főhet a feje

Nem most éli át edzői pályafutása legnyugalmasabb időszakát Ronald Koeman, a Barcelona holland mestere, csapata ugyanis öt lejátszott meccsből már harmadszor hagyta ott mindössze egyetlen ponttal a pályát. A Barca legutóbb csütörtök este a La Liga hétközi fordulója keretében Cádizban lépett pályára, ahol jó esélye volt kijavítani a korai botlásokat, ezzel szemben a katalánok egyszer sem tudtak betalálni. Az indulatok akkor fokozódtak először a csúcsra, amikor Frenkie de Jong négy perc alatt két sárgával kiállíttatta magát, igaz, a második lap vitatható volt, hiszen a holland a riválisát elkaszáló szerelés közben labdára ment, és már visszahúzta becsúszó lábát. A hajrában az emberhátrányban játszó vendégek többször is szorult helyzetbe kerültek saját kapujuk előtt, hiába tartották többet a labdát így is, az eredmény viszont nem változott. Bőven a rendes játékidő ráadásában aztán az újabb ponthullajtás mellett lélektani csapást is kapott a Barcelona, amikor Del Cerro spori megelégelte Koeman pálya széli szövegelését, és pirosat mutatott fel neki is.
Olaszországban is befejeződött a hétközi forduló, a Napoli a Sampdoria otthonában aratott fölényes sikerrel (0:4) a Serie A egyedüli hibátlan klubja maradt, a Roma pedig az Udinese feletti minimális győzelemmel javította ki a hétvégi veronai botlást.

Olasz bajnokság, az 5. fordulóban: Sampdoria–Napoli 0:4, Torino–Lazio 1:1, Roma–Udinese 1:0. Az élcsoport: Napoli 15, Inter és Milan 13 pont stb. Spanyol bajnokság, a 6. fordulóban: Granada–Real Sociedad 2:3, Osasuna–Betis 1:3, Cádiz–Barcelona 0:0. Az élcsoport: Real Madrid 16, Atlético 14, Real Sociedad 13 pont stb.

Dupla pénzdíj a női Eb-re

Az UEFA megduplázza a női kontinenstorna pénzdíját, így a jövőre Angliában sorra kerülő Európa-bajnokságon már 16 millió eurót osztanak szét a csapatok között. A szervezet csütörtökön közölte, hogy az összeg megemeléséről a végrehajtó bizottság döntött még szerdán, kisinyovi ülésén. A legutóbbi, 2017-ben Hollandiában rendezett Eb-n a részt vevő válogatottak között 8 millió eurót osztottak szét. „Az új elosztási rendszerrel megemelkednek a garantált összegek, valamint a csoportkör teljesítményalapú bónuszai” – írta közleményében az UEFA, hozzátéve, hogy a következő napokban további részleteket is közöl majd. Az európai szövetség arról is beszámolt, hogy a klubok között, amelyek elengedik játékosaikat az Eb-re, 4,5 millió eurót osztanak szét, ezzel is elismerve „hozzájárulásukat a kontinensviadal sikeres megrendezéséhez”. A 13. női labdarúgó-Eb-t jövő július 6. és 31. között rendezik nyolc angol városban.

Súlyos büntetés a mexikóiaknak

A mexikói trösztellenes hatóság (Cofece) pénzbírságot szabott ki az ország labdarúgó-szövetségére (FMF) és 17 klubra a női játékosok fizetésének maximalizálása miatt. A Cofece közleménye szerint a női bajnokság öt évvel ezelőtti létrehozása után a klubok összejátszottak, hogy egy-egy futballista havi bére ne lehessen több 2000 pesónál. A 17 évesnél fiatalabb játékosok egyáltalán nem kaptak fizetést, csak oktatási és étkezési hozzájárulást. Az FMF körlevélben szólította fel a klubokat, hogy tartsák be a korlátozást. A 2018/19-es szezonban módosították a megállapodást, és havi 15 000 pesóra emelték a fizetési plafont. A trösztellenes hatóság indoklása szerint a szabálytalan korlátozások negatív hatással voltak a játékosok jövedelmére, és kiszélesítették a nemek közötti bérszakadékot. Ezenkívül a megbírságolt klubok és az FMF tíz évvel ezelőtt megállapodott abban, hogy a klubok fenntarthatják a jogot játékosaik megtartására a szerződésük lejárta után is, vagyis a távozásukhoz a vezetőség jóváhagyására volt szükség, új csapatuknak pedig gyakran fizetnie kellett, hogy leigazolhassa őket.

Az FMF-nek, a 17 klubnak és 8 személynek összesen 177,6 millió pesót, mintegy 7,5 millió eurót kell fizetnie büntetésként. Az érintettek nem fellebbeznek a döntés ellen.