2024. április 20., szombat

Megtelhet élettel a topolyai Roxfort

Október folyamán megnyithatja kapuit a több mint tíz éve épülő diákotthon

Zuhogó esőben szálltam ki az autóból a topolyai mezőgazdasági középiskola parkolójában. A látvány még a szomorkás idő ellenére is fenséges volt. A zöld fák között megbúvó épületek ugyanolyan hívogatóak, mint két évvel ezelőtt – állapítottam meg magamban arra a napra gondolva, amikor a lányunkkal először látogattuk meg a választott iskoláját. Aznap bejártuk az épület környékét, kívülről megcsodáltuk a diákotthont, és sétáltunk a Topolyai-tó partján. Hazafelé a fiam megállapította, hogy „nagyon jó lesz itt Emőkének, mert ez olyan, mint Harry Potter iskolája". Papírra is került a topolyai Roxfort története, nyitására azonban azóta is várunk.

A 2020-as kezdés elmaradását követően ugyanis az idei tanév elején sem tárultak ki a kollégium ajtajai: a diákok pályáztatása után számos adminisztratív gond hátráltatta a nyitást.

Dr. Horváth Zsolt

Dr. Horváth Zsolt

Így jelenleg csaknem 90 kollégista vár arra, hogy az első hónapra biztosított online oktatás helyett végre beülhessen az iskolapadokba, és alhasson a topolyai Roxfort ágyaiban. Ha minden igaz, akkor ez október folyamán meg is történhet – tudtuk meg dr. Horváth Zsolttól, a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon nemrégiben kinevezett igazgatójától. A hírt Barna Boglárka is megerősítette, aki hivatalosan csupán egy hete tölti be a kollégium vezetői tisztségét.
A beköltözés dátumát dr. Horváth Zsolt fenntartásokkal közölte lapunkkal, hisz a júliusi kinevezését követően már egyszer beharangozta nekünk a szeptember elsejei nyitást. Akkoriban boldogan közölte a hírt, hisz 1999 óta állandó tanára a topolyai mezőgazdasági iskolának, és láthatta a diákotthon megépítését is. Fájdalmas volt tehát számára, hogy az új megbízatása kezdetén sem tárultak ki a több mint egy évtizede bezárt ajtók.
– A szeptember elsejei nyitás főként adminisztratív okok miatt maradt el. Elsősorban kádergondokkal küszködünk. A 21 alkalmazott felvételét ugyanis augusztus végén engedélyezte számunkra a minisztérium. Hangsúlyozom, hogy pillanatnyilag ideiglenes munkahelyekről van szó. A nevelői feladatkört vállaló, már alkalmazott tanárainknak tehát fel kellett mondaniuk az állandó állásaikat, és újra kellett pályázniuk a diákotthoni megbízatásukra. Az egyéb munkakörökre sem volt egyszerű biztosítani a megfelelő szakkádert: a szakácsoknak el kellett végezniük egy többhetes tanfolyamot, a gondnoknak pedig rendelkeznie kellene a gázkazán kezelésére vonatkozó engedéllyel.
A kollégiumban a vezető mellett négy nevelőt és egy pedagógust alkalmaztak. A konyhában a két főszakács mellett négy segítő kapott állást, valamint egy őr és egy gondnok is munkába állhatott. A többi munkahelyet takarítók töltötték be – részletezte az igazgató. Horváth elmondta azt is, hogy az alkalmazottak fizetését, illetve a diákok ellátási költségeinek 80 százalékát köztársasági eszközökből fedezik.

Barna Boglárka az elvégzendő feladatokat egyezteti új munkatársaival (Tóth D. Lívia felvétele)

Barna Boglárka az elvégzendő feladatokat egyezteti új munkatársaival (Tóth D. Lívia felvétele)

– Az iskolát és az önkormányzatot csak azok a kisebb tételek terhelik, amelyek a működés fenntartásához szükségesek. Azzal ugyanis, hogy a topolyai diákotthon felkerült a szerbiai kollégiumok listájára, a pénzelése is a minisztérium által meghatározott rendszer alapján történik. A diákok ellátásának 20 százalékát fedezik a szülők, a többit az állam finanszírozza. Az, hogy az említett 20 százalék mennyi lesz, attól függ, hogy a diákotthonok országos rendszerének mely kategóriájába sorolják a topolyai kollégiumot. Ezt a besorolást ugyanis még nem kapta meg az intézményünk. Az általunk megbízott illetékes cég felmérése szerint ez az IA kategória kellene, hogy legyen. A minisztérium megerősítése nélkül azonban nem tudjuk pontosítani a szülők hozzájárulását. Az igazgató kérdésemre elmondta, hogy a minisztérium a nyár folyamán értesítette az iskola vezetőségét arról, hogy a nyitáshoz szükség van a besorolásra is. Azóta elsősorban ezen, illetve a munkakörök engedélyeztetésén és betöltésén dolgoznak. A minisztériumban nagy segítségünkre van Vicsek Annamária államtitkár, aki munkájával folyamatosan támogatja a diákotthon nyitását – emelte ki Horváth.
– A diákotthon nyitásában látom az iskolánk fennmaradásának esélyét. Országos szinten tapasztalható ugyanis a tanulók számának csökkenése, és évente szüntetnek meg osztályokat. A diákotthonnal azonban fenntartható lenne az iskolánk létszáma. Ez már idén is látszott abból, hogy az állategészségügyi szakra magyar nyelven 31 diák jelentkezett: ebben az osztályban soha nem volt még ennyi tanulónk. A többi szakon is megnövekedett a gyerekek száma, akik Vajdaság legkülönbözőbb településeiről érkeznek. A diákotthon Topolyára tudja vonzani a középiskolásokat: a legtöbb utazó diákja a mezőgazdasági középiskolának van, emellett a kollégiumi elhelyezésre a Sinkovics József Műszaki Középiskola és a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói is pályáztak.
Az igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a nyitáshoz rengeteg segítséget kapnak a jelenlegi helyi vezetőségtől, akik biztosították az évek óta üresen álló épület javítási költségeit, és a hiányzó eszközök beszerzését is támogatták.

TIZENHÁROM ÉVE KONGÓ ÉPÜLET

A diákotthon építését 2008-ban kezdeményezte a topolyai önkormányzat, és az építéshez, illetve a több mint tíz évvel későbbi berendezéshez kötődő pénzügyeket is a mindenkori helyi vezetőség koordinálta.

A társalgót még otthonosabbá szeretné tenni a kollégium új vezetője (Tóth D. Lívia felvétele)

A társalgót még otthonosabbá szeretné tenni a kollégium új vezetője (Tóth D. Lívia felvétele)

Az építés első fázisát követően ugyanis 2019 márciusában kezdték meg a belső tér rendezését. Ahogyan akkor beszámoltunk róla, a két évvel ezelőtti munkálatokat tartományi támogatással, valamint Topolya község költségvetési eszközeiből fejezték be. Az építkezés utolsó fázisa 77,5 millió dinárba került, a költségek egy részét, 25 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosította, az önkormányzat része pedig 52 millió dinár volt – hangzott el azon a látogatáson, amelyen Kislinder Gábor polgármester 2019 decemberében megtekintette a befejezett épületet. Ugyanekkor bejelentették, hogy 2020 januárjában kiírják a közbeszerzési pályázatot a helyiségek bebútoroztatására és a konyhai felszerelés megvásárlására. Ekkor mintegy 30 millió dinár hiányzott még ahhoz, hogy beköltözhető legyen a diákotthon.
Tavaly júniusban az iskola előző igazgatója, Tóth Tibor azt nyilatkozta a lapunknak, hogy az épületet mintegy 80 százalékban sikerült bebútorozni. Az intézmény ugyanis 25 millió dináros támogatást nyert a tartományi oktatási titkárság pályázatán, így a bútorzat mellett sikerült a konyha alapfelszerelését is biztosítani. Az igazgató ugyanakkor megerősítette, hogy a tervek szerint 2020 őszétől beköltözhető lesz az épület, hiszen a szükséges engedélyek beszerzése már a tavalyi tanév végén folyamatban volt.
A tervezett határidőn belül azonban nem sikerült bejegyeztetni az intézményt a szerbiai diákotthonok listájára, így a 2020/2021-es tanév elejére nem nyithatott ki a kollégium. Erre csak idén került sor: júniusban beszámoltunk arról is, hogy a Prosvetni Pregled szakfolyóiratban közzétett listán szerepel a topolyai diákotthon. Erre alapozva az iskola dolgozói elkezdték a munkát, és az iratkozáskor már pályázhattak a diákok a felvételre. A munkások alkalmazására azonban augusztus végén kaptak engedélyt, a jóváhagyás szerint pedig szeptember 17-től kezdték meg hivatalosan is végezni a feladataikat a kollégium dolgozói.

ALOHOMORA: LEKERÜLT A LAKAT

Az elmúlt időszakban már másodszor takarították ki a 102 férőhelyes kollégiumot. Ottjártamkor épp a konyhában pakolták ki a csészéket, illetve tisztították újra a csőrendszert. A takarítók az új szemeteseket helyezték el a folyosókon. A kollégium vezetője, Boglárka tanárnő körülvezetett az emeleteken is: a diákokat már megvetett ágyak várják a kétágyas szobákban, amelyek mindegyikéhez kis előszoba, konyhasarok és külön fürdőszoba is tartozik. Jártunk a tanulószobákban és a televíziókkal ellátott társalgókban is: ezeket még otthonosabbá szeretné tenni az újonnan kinevezett vezető.
– A minisztérium jóváhagyását követően azonnal elkezdtük a munkát. Nagyon gyorsan rájöttünk azonban, hogy az évek óta tárolt felszerelés egy része károsodott. A belső tér rendezésekor végzett munkálatokra és az akkor biztosított eszközökre van érvényes jótállásunk, így a meghibásodásokat kezdtük el először javíttatni. A konyhát újabb felszereléssel is erősítettük, amelyet a helyi önkormányzat biztosított. Ez ugyanis nagyon fontos pontja lesz a topolyai diákotthonnak, így az itt dolgozók több továbbképzésben is részesültek. Bevezettük az étkeztetést szabályozó elektronikus rendszert is. Az ételjegyek helyett tehát kártya leolvasásával reggelizhetnek, ebédelhetnek és vacsorázhatnak a tanulók. Emellett helyi forrásokból a mosodát is felszereltük korszerű mosógéppel, szárítóval és egy hatalmas vasalóval: az ide felvett munkás is továbbképzésben részesül – összegezte az elmúlt hetek munkáját az új vezető.
Boglárka tanárnő hangsúlyozta, hogy az ideiglenes munkaviszony ellenére már most igyekeztek úgy kialakítani a csapatot, hogy az összeszokást követően ne történjenek nagy változások. A nevelőtanárok ugyanis már egy ideje készülnek a feladatra.
– Mindig is bennünk volt az a szándék, hogy ha már itt van ez az épület, amely oly fontos lenne a gyerekek számára, akkor kiálljunk a célunkért, és küzdjünk, hogy ennyi év után végre lehetővé tegyük a beköltözést. Kollégáimmal együtt több vajdasági diákotthonba is ellátogattunk a nyár folyamán: példának a futaki mezőgazdasági iskolát és diákotthont tűztük ki magunk elé, ahova a jó fogadtatást követően többször is visszalátogattunk. Nagyon sok információt kaptunk Szabadkáról is, és a napokban tervezzük meglátogatni a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumot is.

ROXFORTI CSODÁRA VÁRVA

Jelenleg csaknem 90 diák vár arra, hogy megnyíljanak a topolyai diákotthon kapui. Köztük van a temerini Oláh Dóra is, aki elsős kora óta kollégista szeretne lenni.

– Már kiskorom óta körülvettem magam állatokkal, szeretem őket, érdekel a gyógyításuk. Így egyértelmű volt, hogy az állategészségügyi szakot választom. Hatodik osztályban a pályaválasztási napon nagyon megtetszett a topolyai iskola bemutatkozása, és attól kezdve oda vágytam. Szerettem volna azonban, ha a bérelt lakás helyett kollégiumban lakhattam volna elsősként. Úgy gondolom ugyanis, hogy a diákotthonban a tanuláshoz is kaphatok segítséget, és emellett biztosítanak mindent, ami szükséges az ott-tartózkodáshoz.
Dóra elmondta, hogy kicsit csalódott volt, amikor idén szeptemberben sem nyílt meg a diákotthon. A koronavírus-járvány miatt elterjedt online oktatást ugyanis nem tartja célszerűnek: legjobban a tangazdaságban szerezhető gyakorlat hiányzik neki, de aggódik amiatt is, hogy egyszerre kell majd megírnia azokat a teszteket, amelyeken az osztálytársai az elmúlt hetekben már túlestek. Hasonló aggodalmakkal küzd Dóra anyukája, Mónika is, akit leginkább a bizonytalanság terhelt le az elmúlt másfél év alatt.
– A lányom mindenáron a topolyai iskolához ragaszkodott, így mi is megtettünk mindent azért, hogy biztosítsuk neki ezt a lehetőséget. Az iratkozáskor azt az információt kaptuk, hogy a tanév elejére megnyílik a diákotthon is, így a nyár folyamán nem igazán kerestünk lakást. Augusztusban aztán fordult a kocka, és hirtelen kellett biztosítanunk a lakhatását. Temerin és Topolya között ugyanis nincs közvetlen járat, ezért a napi utazás lehetetlen küldetésnek számít. Nagyon nehéz volt lakást találnunk az utolsó pillanatban, de az osztályfőnökünk, Pósa Attila segített, így végül csak sikerült minden gyereknek elhelyezkednie valahol. Mi a közműszámlákkal együtt havonta 14-15 ezer dinárt fizettünk a jól berendezett, különálló kis lakásért. A nyár folyamán is fenntartottuk, hisz a tangazdaságban eltöltött kéthetes gyakorlat idején is szükség volt az ott alvásra. Ekkor már megpályáztuk az idei tanévre a kollégiumi elhelyezést, de ennek ellenére sem mertük lemondani a bérlést. A házibácsink augusztus végéig fenntartotta számunkra a lakást arra az esetre, ha valamiért mégsem nyílna meg a kollégium.

Már csak a fiatalos lendület hiányzik ahhoz, hogy a tanulószobában a székek soha többé ne pihenjenek az asztalokon (Tóth D. Lívia felvétele)

Már csak a fiatalos lendület hiányzik ahhoz, hogy a tanulószobában a székek soha többé ne pihenjenek az asztalokon (Tóth D. Lívia felvétele)

Oláhék félelme beigazolódott: a szeptember elsejei nyitást 15-ére halasztották. Eközben a fenntartott lakás tulajdonosa is szólt, hogy elsejétől lenne egy biztos bérlője. A család úgy döntött, hogy a kéthetes halasztás még elviselhető lesz online oktatással is, és visszaadták a kulcsot a tulajdonosnak. Eljött azonban a 15-e, és a kollégium nem nyílt meg...
– Minden tiszteletem azoké, akik harcolnak a diákotthon megnyitásáért. De én most már csak akkor hiszem el, hogy valóban kitárultak azok a kapuk, ha majd októberben az autónk Temerin felé halad, és az üléseken hármunk helyett már csak ketten maradunk a párommal – mondta keserédesen nevetgélve a temerini édesanya.

Nyitókép: Már csak a fiatalos lendület hiányzik ahhoz, hogy a tanulószobában a székek soha többé ne pihenjenek az asztalokon (Tóth D. Lívia felvétele)