2024. április 25., csütörtök

Kupuszinán minden gyerek hittanra jár

A felújított hittanteremnek egyéb közösségi rendeltetése is lesz

Nemrégiben felújított, felszerelt hittantermet szenteltek fel a bácskertesi Szent Anna egyházközség parókiáján. A fejlesztés a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A pályázás véghezvitelében az egyházközségnek a Dunatáj Egyesülés munkatársai segítettek.

A felszentelésen versekkel, énekekkel működtek közre a hittanosok (L. Móger Tímea felvétele)

A felszentelésen versekkel, énekekkel működtek közre a hittanosok (L. Móger Tímea felvétele)

Maguk a hittanos gyerekek vágták át a megnyitón a szalagot, ft. Kurin István helyi plébános mondott imát, és szentelte fel a minden korszerű taneszközökkel és játékokkal felszerelt hittantermet. Az ünnepségen a hittanosok, a József Attila Általános Iskola tanulói működtek közre, versekkel, énekkel. Jelen volt az iskola vezetése, tanárok és helyi, illetve nyugat-bácskai tisztségviselők is. A helybeliek közös ünnepként és eredményként élték meg az eseményt, a fejlesztést. A hagyományőrző település lakosainak életében központi szerepet tölt be a hit, a vallás.
Miközben a világban az egyéni és közösségi alapértékek válságáról számolnak be, itt a templom vasárnaponként változatlanul megtelik. A gyerekek pedig ebben a biztonságos, hites közegben szocializálódnak. Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Bácskertes mindig is életképes volt és minden bizonnyal az is marad. 2019 óta ft. Kurin István atya immár nem csupán a szilágyi Szent István király templom, hanem a bácskertesi Szent Anna egyházközség papjaként is szolgálatot teljesít és örömmel mesélt helyi tapasztalatairól, fejlesztési eredményekről, tervekről:

Ft. Kurin István szentelte fel az új termet (L. Móger Tímea felvétele)

Ft. Kurin István szentelte fel az új termet (L. Móger Tímea felvétele)

– Ami a hittanterem kialakítását illeti, néhány eszközt még 2019-ben megpályázott az elődöm, ft. Zsúnyi Tibor. Történtek elakadások a pénz folyósításával kapcsolatban. Ezért három nappal az elszámolási idő lejárta előtt érkezett meg a pénz a számlánkra. Így kissé sietve vásároltuk meg az eszközöket: egy nagy asztalt, tíz széket, projektort, pingpong asztalt, csocsóasztalt, okostáblát, laptopot. Az idén be tudtuk rendezni, olyannyira, hogy a gyerekek immár felszerelt hittanterembe jöhessenek. Már voltak is foglalkozáson, és nagyon élvezték az új helyet. Folyt a közös készülődés a szentelési ünnepre, a kisebbek rajzoltak, a nagyok készítettek papír alapra egy nagyobb rózsafüzért. Bízom benne, hogy nagy sikere lesz a helynek és szeretik majd a gyerekek. Már most is sok a pozitív visszajelzés – hallottuk István atyától.

Megkérdeztünk két hittanost is, mit gondolnak az új teremről és lelkes reakciókkal szembesültünk:
– Van csocsóasztal, pingpong asztal, okostábla, különféle eszközök rajzolásra, barkácsolásra. Az első foglalkozáson már rajzoltunk, azt is nagyon szeretem. Megtetszett ez az új terem, már nem az irodában vagyunk, több hely van, amely tágas, szép – mondta Molnár Lea.
– Tetszik, hogy több helyünk van. A rajzolást szeretem én is a legjobban, de a csocsóasztalnak is nagyon örülünk, jókat játszhatunk. István atyát is nagyon szeretjük, jó tőle tanulni, érthetően és sokszor viccesen mesél – nyilatkozott Siplika Zsuzsanna.

Maguk a hittanosok vágták át a nemzeti színű szalagot (L. Móger Tímea felvétele)

Maguk a hittanosok vágták át a nemzeti színű szalagot (L. Móger Tímea felvétele)

Kérdésünkre, hogy milyen gyakorisággal és hogyan zajlanak majd a hittantermi foglalkozások, valamint, hogy milyen további szerepet tölthet be a falu életében az új tér, ft. Kurin István a következőket válaszolta:

– Az iskolai hitoktatás mellett történik majd itt a hittan. Kupuszináról azt kell tudni, hogy talán a környékben, az egyházmegyében egyedülálló módon az itteni iskolában nem zajlik polgári oktatás, ugyanis senki nem választotta ezt az opciót. Egyértelmű itt a faluban minden szülő számára, hogy az iskolában hitoktatásra íratja be a gyerekét. Emellett szombatonként jönnek a tanulók hittanra, havonta kétszer, négy osztály délelőttönként, majd a következő négy a másik szombaton.

A hittanterem mindenki öröme. A megnyitón jelen voltak a helyi tisztségviselők, intézményvezetők, tanárok (L. Móger Tímea felvétele)

A hittanterem mindenki öröme. A megnyitón jelen voltak a helyi tisztségviselők, intézményvezetők, tanárok (L. Móger Tímea felvétele)

Fontos ez az új tér, hiánypótló jelentősége van. Amennyien ott elférnek, éppen megfelel egyéb kisebb előadások, bemutatók, beszélgetések helyszínéül is. Nemcsak a hittannal kapcsolatos, hanem egyéb jellegű közösségi események megtartására is alkalmas. A támogatásnak köszönhetően a technikai eszközök is adottak. Még egyszer hangsúlyozom, nagyon sokat jelent ennek a teremnek a megléte, nem volt ilyen helyiség, ahol kicsivel többen illő és méltó módon össze tudtunk volna jönni.
István atya mesélt arról is, hogy milyen volt beilleszkedni a kupuszinai közösségbe, illetve megosztotta velünk az egyházközösség jövőbeni terveit:

A gyerekek szerint István atyára mindenben lehet számítani (L. Móger Tímea felvétele)

A gyerekek szerint István atyára mindenben lehet számítani (L. Móger Tímea felvétele)


– 2019. augusztus 1 jén, ft. Zsúnyi Tibor utódjaként kerültem a kupuszinai Egyházközségbe. A beilleszkedés szempontjából könnyű volt, hogy jártam már a településre helyettesíteni, ismertem az embereket, voltak már itt barátaim. A helyzet nehézsége viszont abban állt, hogy ettől kezdve két helyet kellett ellátnom, és a két falu közötti utazás az időmet, az energiámat leterhelte, kellett néhány hónap ahhoz, hogy mindezt megszokjam. Egy igazán összetartó településről van szó, így hamar sikerült beilleszkedni. Nem beszélve az itteni gyerekekről, akikkel nagyon megszerettük egymást.

...még a csocsózáshoz is van egy-két hasznos tippje… (L. Móger Tímea felvétele)

...még a csocsózáshoz is van egy-két hasznos tippje… (L. Móger Tímea felvétele)

Büszkén mondhatom, a templomba is sokkal többen járnak, mint az egyéb, Bácskerteshez hasonló lélekszámú helyeken. Itt igen vallásosak az emberek, különböző imacsoportok működnek, a hívek zarándoklatokra járnak, évente több alkalommal is, nemcsak Doroszlóra, hanem távolabbi kegyhelyekre is. A vallási élet tehát nagyon aktív és hálát adok a Jóistennek, hogy ebben a faluban is szolgálhatok, mert valóban csak pozitív benyomásaim vannak róla, és az itt élő emberekről.

A gyerekek örülnek a tágas térnek (L. Móger Tímea felvétele)

A gyerekek örülnek a tágas térnek (L. Móger Tímea felvétele)

A plébánián történtek egyéb felújítások is. Több szobát meszeltünk, illetve most a nagy folyosót tervezzük kimeszelni. Régi épületről van szó, 1806-ban épült a plébánia első szárnya. Elődöm, Tibi atya szigeteltette az épületet, felszedette a régi padlókat, lekövezték a plébánia egész területét. Maradt néhány helyiség, amelyeket a közeljövőben kimeszelünk.
A következő évek tervei között szerepel a Szent Anna-templom teljes felújítása. Nagy munka lesz, de bizakodóak vagyunk. A szándék megvan, talán az anyagi források és az erő és egészség is megadatik hozzá.