2024. március 28., csütörtök

Esélyegyenlőség a nemzeti közösségekben

Az illetékes minisztérium többnapos kompetencianövelő képzést szervezett a nemzeti tanácsok számára

Egyenrangúan, a változás női ereje címmel szervezett háromnapos képzést Aranđelovacon az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium, együttműködve az ENSZ nemi esélyegyenlőségért felelős ügynökségével, az UN Women-nel, a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai számára. A rendezvényt az Európai Unió anyagi támogatásával szervezték meg. A hivatalosan közöltek értelmében a cél erősíteni a nemzeti tanácsok kapacitását és hozzásegíteni azok tagjait a megfelelő tudáshoz, annak érdekében, hogy a nemzeti tanácsok beemeljék munkájukba a „nemi perspektívát”, azaz a nemi esélyegyenlőség témakörét.

A pénteKen fejeződő rendezvényen a Magyar Nemzeti Tanácsot Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke képviselte. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a képzés során az esélyengyenlőséget, továbbá a női erő változatosságát, valamint a nemi egyenjogúság és az emberi jogok témakörét érintették. Mint hozzátette, véleménye szerint nagyon jók és fontosak az ehhez hasonló rendezvények, hiszen azon túlmenően, hogy a nemzeti tanácsok képviselői érdekfeszítő témákhoz kapcsolódóan hallhatnak előadásokat, valamint új tapasztalatokra tehetnek szert és új módszereket sajátíthatnak el, elmélyíthetik kapcsolataikat az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium munkatársaival, mindenekelőtt Gordana Čomić miniszter asszonnyal.

– Egyértelmű, hogy mindannyiunk számára a legfontosabb célkitűzés a nemzeti közösségek jogainak és identitásának a megőrzése, az ilyen jellegű összejövetelek pedig igencsak hasznosak a tapasztalatcsere szempontjából. A nemzeti kisebbségi jogok, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának a kérdése ezúttal is megjelent. A cél több szinten megteremteni az egyenlőséget, úgy a nemzeti, mint a nemi hovatartozás szintjén, az emberi jogok rendszerének a kereteiben. Előadásokat hallhattunk a diszkriminációról, továbbá a különböző új módszerek és gyakorlatok alkalmazásáról, beleértve ebbe a témához kapcsolódó megfelelő közszereplés jellegzetességeit. Az előadásokban aktívan részt vettünk és megosztottuk egymással a saját közösségünkre vonatkozó tapasztalatokat, úgy a pozitívokat, mint a negatívakat – fogalmazott Jerasz Anikó.

Azzal kapcsolatban, hogy származtak-e előnyök abból, hogy a köztársasági kormány aktuális összetételében nem kormányiroda, hanem önálló minisztérium foglalkozik az emberi, és ezen belül a nemzeti kisebbségi jogok területével, Jerasz Anikó igennel válaszolt, majd megállapította, hogy az odafigyelés sokkal kifejezettebb, mint korábban volt. Gordana Čomić miniszter asszony munkatársaival minden nemzeti tanácsot meglátogatott, hogy személyesen tájékozódjon azok munkájáról, eddigi eredményükről, valamint a nehézségekről, amelyekkel szembesülnek, emelte ki Jerasz Anikó, valamint rámutatott: teljesen más megvilágításba került az állami szerveknél a kisebbségek kérdése. Az ekképpen megkezdődött együttműködés egy-egy, a jelenlegihez hasonló képzés során tovább mélyül, hiszen a miniszter asszony végig jelen volt a rendezvényen, így bármilyen probléma kérdését körbejárhatták a vele való beszélgetések során, nyomatékosította Jerasz Anikó.