2024. március 29., péntek

A sakk jövőbiztos fejlődést adhat

Sakkjátszótér és sakkpalota – Újabb képességfejlesztő továbbképzést szervezett az MNT a nemzetpolitikai államtitkársággal karöltve vajdasági osztálytanítók részére

A tavaszi után újabb képességfejlesztő továbbképzést szervezett a Magyar Nemzeti Tanács vajdasági osztálytanítók részére Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával karöltve. A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált egynapos képzés online térben zajlik, célja pedig, hogy a pedagógusok megismerjék, majd a későbbiekben a kisgyermekek nevelése során eredményesen alkalmazzák mindazokat a módszertani megoldásokat, melyekkel a gyermekek sokoldalú fejlesztését valósíthatják meg.

A Sakkpalota Program idén kapcsolódott be a határon túli programba, de párhuzamosan fut a korábban megkezdett programokkal, hangsúlyozta Farkas Andrea projektvezető, a mai szakmai nap vezetője, és örömmel nyugtázta a vajdasági pedagógusok élénk érdeklődését.

Beleczné Krecz Éva, a programsorozat koordinátora rámutatot, a cél az, hogy a pedagógusok olyan értékes tudással és ismeretekkel gazdagodhassanak a képzési napnak és a képzéssorozatnak a végére, amelyet a további munkájukban is eredményesen alkalmazhatnak majd az iskolai nevelés során. Öryné Gombás Csilla, a program fejlesztője reményének adott hangot, hogy a képzés során olyan ötletekkel gazdagodnak a tanárok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy játékos, élvezetes lesz a munkájuk, a tanulók pedig játékosan, élvezettel sajítátják el az új ismereteket.

Az MNT részéről Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke üdvözölte az online képzés résztvevőit, többek között a 12 vajdasági iskola pedagógusait Szabadkáról (Széchenyi, Majsai úti iskola), Palicsról, Csantavérről, Hajdújárásról, Kishegyesről, Bácsfeketehegyről, Nagybecskerekről, Muzslyáról, Óbecséről, Péterrévéről és Temerinből.

– Nem csak egy bepillantást nyújt majd ez a képzés a Sakkpalota programba, hanem a tanítók szakmai segítséget fognak kapni a foglalkozások megszervezéséhez és kidolgozásához. A kreatív problémamegoldó gondolkodás fejlesztésével a gyerekek egy mankót kapnak a mai digitális világba való eligazodáshoz, mert épp arra van szükség, hogy gyorsan, átláthatóan, hatékonyan tudjanak a problémákra reagálni és azokat megoldani – mondta. Hozzátette, ma nehéz felmérni, mire kell felkészíteni az óvodáskorú gyerekeket, az azonban biztos, hogy a sakk jövőbiztos fejlődést adhat nekik, nemcsak a matematika terén, hanem gondolkozásukban, kifejezőképességükben egyaránt.