2024. április 20., szombat

Újvidéken keresnek a legtöbbet, de csak papíron

Egy programozó bére csaknem háromszorosa a szerbiai átlagfizetésnek, de a pénzügyi- és biztosítói ágazatba dolgozók is jól keresnek, írja a 021.rs hírportál. Mint írják, átlagosnak mondható a kereskedelemben, az építőiparban, az erdészetben és a halászatban, az ingatlanpiacon, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fizetése.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a júliusban 64.731 dinárt tett ki az átlagfizetés. Vajdaságban ez az összeg valamivel alacsonyabb, nettó 61.203 dinárt, főként Újvidéknek köszönhetően, ami emeli a tartományi átlagot.

Júliusban az újvidéki polgárok átlagosan 72.833 dinárt kerestek, a második helyen pedig a Pancsova áll, 64.449 dináros fizetéssel, adók és járulékok nélkül. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a legalacsonyabb béreket Bácson (nettó 48.708 dinár) fizetik az alkalmazottaknak.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal különleges nyilvántartást vezet arról, hogy valójában mennyit keresnek a szerb munkavállalók, ezt az összeget mediális keresetnek nevezik, ami nettó 49.999 dinárt tesz ki.