2024. április 19., péntek
ADORJÁN

Tisza partján Szőke Tisza

Adorjánon élénk művelődési élet folyik – Barát Katalin elnök asszonnyal beszélgettünk

Adorjánon nemrégiben ünnepelték a Tisza-parti kis falu fennállásának, első írásos említésének 824. évfordulóját. A falunapi ünnepi műsorban felléptek az óvodások és iskolások, a Szőke Tisza Művelődési Egyesület csoportjai. Az egyesület a falu ifjúságának életében is tevékeny szerepet játszik. Az idén a Szőke Tisza keretein belül megalakult az Adorjáni Ifjúsági Szervezet. A falu fiataljait tömörítő szervezet a művelődési egyesülettel együttműködve a nyár folyamán több szórakoztató családi és gyermekprogramot szervezett.
Barát Katalin, a Szőke Tisza Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy az óvodáskortól kezdve minden gyereket igyekeznek bekapcsolni az egyesület csoportjaiba, a közösségi élet erősítése és a hagyományok ápolása, továbbadása érdekében.

– A falunapra dél-alföldi táncokkal és egy vidám lakodalmas csokorral készültünk. Egyesületünknek vannak népzenészei, citerások, köcsögdudás stb. Az utóbbi időben három taggal bővül az egyesület, aminek nagyon örülünk. Számukra is sikerült készíttetni fellépőruhát, népviseletet. A falunapi fellépés jó alkalom volt arra, hogy úgymond élesben kipróbálja magát a népi zenekarunk a közelgő, október elején sorra kerülő Durindóra. Rendszeres gyakorlással készülünk a legrangosabb vajdasági népzenei szemlére. Sokan elvándoroltak Adorjánról is, de mi, akik itt maradtunk, fontosnak tartjuk, hogy méltóképpen megünnepeljünk a falunapot és a többi jeles vallási és egyéb ünnepünket. Jó alkalmak ezek, hogy a hétköznapi monoton munka után kicsit összejöjjünk, ünnepeljünk. A művelődési és más egyesületek, civil szervezetek közösségerősítő szerepe nagyon fontos, különösen a mai, kihívásokkal teli időszakban. A járványügyi korlátozások után felszabadultan ünnepelhettünk, ami mindannyiunk számára testi-lelki megnyugvást, felfrissülést hozott – fogalmazott az elnök asszony, majd így folytatta:

A Dalos Pacsirták falunapi fellépése

A Dalos Pacsirták falunapi fellépése

– Egyesületünkben több szakosztály, csoport dolgozik, van vegyes népdalkórusunk, Árvalányhaj hagyományos lakodalmas zenét játszó zenekarunk, az adorjáni rendezvényeinken és a községi művelődési eseményeken is fel szoktak lépni. A Dalos Pacsirták leánykart 7-8 hetedikes-nyolcadikos lány alkotja. Igyekszünk minél többet foglalkozni a gyerekekkel, egész napos rendezvényeket szerveztünk nekik. Húsvétkor tojásgyűjtést, karácsonyi műsort, a karácsonyt szép műsorral ünnepeljük meg az otthonban a falunk plébánosa jelenlétében, a helyi közösség tanácstagjaival. A működési költségekre és felszerelés, népviselet beszerzésére többfelé pályáztunk és pályázunk. Kaptunk támogatást a magyarkanizsai önkormányzattól, a Magyar Nemzeti Tanácstól, a Csoóri Sándor Alaptól, valamint a tartományi illetékes titkárságoktól. Szép ruhákat tudtunk beszerezni az asszonyoknak is. Tavaly készítettünk citerákat a népzenekarunk számára, műszaki felszerelést, fényképezőgépet, nyomtatót, televíziót, hordozható számítógépet az óvodába – sorolta Barát Katalin, az egyesület elnöke.