2024. március 29., péntek

Jelentős a terméskiesés a kapásnövényeknél

Három-négy évet követően az idén először a kalászosok és a repce termett jól Topolyán és környékén, míg a kapásnövények alulteljesítettek. Júliusban, a nagy szárazság idején még úgy nézett ki, hogy a katasztrofálisnak nevezhető 2012-es év megismétlődik. Szerencsére végül erre nem került sor. Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet területi képviselője elmondta, hogy az utóbbi évek időjárása már annyira nem szokványos, hogy nem is tudjuk, mit nevezhetnénk szokványosnak.

Nemes rámutatott, hogy az év elején a meleg februárt követően hideg volt a május. A február viszont olyan enyhe volt, amilyet korábban nem jegyeztek ezen a tájon. Azt követően pedig, a nyár folyamán jött a hosszan tartó, 40 fok körüli kánikula. Mindezek után végül azt mondhatjuk, hogy jó évet zárunk ahhoz képest, amilyen az időjárás volt. A kapásnövények esetében 20-30, nemritkán 50 százalékos terméskiesésről is beszélhetünk. Ez területenként, régiónként, parcellánként változik. Viszont el lehet mondani, hogy az árak is sokkal jobbak a sokévi átlagnál. Ez jelen pillanatban az állattenyésztőknek jelent gondot, ugyanis nehéz nyereségesen fenntartani ezt az ágazatot. A kukorica a legfontosabb takarmánynövényünk, és félő volt, hogy a penészgombák (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus) – amelyek mérge a rettegett aflatoxin – ismét meg fognak jelenni. Valójában meg is jelent, van belőle, de nem olyan sok, mint amitől egy időszakban tartani kellett – fogalmazott Nemes. Hozzátette, hogy szinte minden kukorica esetében megfigyelhetőek a rovarkárok. A kukoricát károsító rovarok szempontjából ugyanis nagyon kedvező volt ennek az évnek az időjárása. Ez meg is látszik a termésen: alig találni olyan csövet, amelyen ne lenne felfedezhető a rovarok károsításának nyoma.

Nemes Róbert (Fotó: Tóth Péter)

Nemes Róbert (Fotó: Tóth Péter)

Nemes kitért arra is, hogy szeptemberben volt egy csapadékos időszak, ami kiváló feltételeket teremtett a repce vetéséhez. A szakkönyvekben van a repcének egy optimális vetési időszaka, az utóbbi évek gyakorlata azonban azt mutatja, hogy ez ide-oda tolódhat, a repcét valójában akkor kell vetni, amikor megteremtődnek hozzá a megfelelő körülmények – mutatott rá a szakember. Topolyán és környékén nagyon népszerű ez az olajnövény, és szeptemberben, a csapadékos napokat követő időszakban a termelők gyorsan ki is használták a lehetőséget, és elvetettek. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy még az októberben vetett repce is jó terméseredményeket produkált, de azt javasolta a termelőknek, hogy lehetőség szerint szeptember végéig kerüljön a földbe a mag.

Nemes Róbert azt is elmondta, hogy Magyarországon járva ebben az évben azt tapasztalta, hogy már egyre nagyobb területeken termesztenek szemes cirkot. Vidékünk gazdálkodói általában még idegenkednek tőle, de tudni kell, hogy a világon az összes termőterület mintegy 10 százalékán cirkot termelnek. A szemes cirok kiváló állati takarmány, ugyanakkor emberi fogyasztásra is alkalmas.
Végezetül kitért arra is, hogy itt, a Vajdaságban, illetve Topolyán és környékén a legnagyobb problémának az erdős területek hiányát látja, aminek szélsőséges időjárás a következménye. Minél nagyobb területeket kell fával beültetni a szakember véleménye szerint, és akkor megváltozna a terület mikroklímája. Amennyiben nem növeljük az erdős területek nagyságát, hiába szivattyúzzuk 150 méteres mélységből a vizet, és használjuk öntözési célokra, illetve hiába próbálkozunk más praktikákkal, nem járunk sikerrel.