2022. május 28., szombat

Egy csepp Ázsia

Beszélgetés a kishegyesi Bakos Dorisz ruhatervezővel, turizmus szakos hallgatóval

A kishegyesi Bakos Dorisz 2017-ben kezdte meg tanulmányait a Forrai Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium divat- és stílustervezés kétéves OKJ-szakán, majd a képzés befejeztével 2019-től a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakának hallgatója. Mindkét szak által hódolhat nagy kedvencének, a koreai kultúrának. Dorisszal a kollekciótervezésről, a keleti kultúrákról, valamint a jövőbeli terveiről beszélgettünk.
Hogyan és mikor fedezted fel a ruhatervezői képességedet? Milyen stílusú ruhákat tervezel szívesen?
– Gyerekkorom óta szeretem a ruhákat, de akkor nem foglalkoztam velük különösebben. Azt hiszem, akkor fedeztem fel a tervezői képességeimet, miután beiratkoztam a divatsuliba, és azokra, amiket tervezgettem, azt mondták a tanáraim, hogy jók. A távol-keleti vonalat szeretem a legjobban, azaz igyekszem az általam tervezett öltözékeknél a távol-keleti stílust képviselni, a koreai, a kínai vagy a japán tradicionális öltözékkultúrát belevinni az általam tervezett ruhákba. Ha teljes egészében nem is keleti stílusúnak képzelek el egy öltözéket, akkor is van benne egy csepp Ázsia.

 Modell a Hangug szél nevű kollekcióból
Modell a Hangug szél nevű kollekcióból

Hány kollekciód van, és milyen alkalomból készítetted őket?
– Jelenleg két minikollekcióm van. Ameddig a divatsuliban tanultam, minden év végén volt egy divatbemutató. A végzősöknek mindig kötelezően részt kellett venniük rajta, hiszen itt tudják megmutatni alkotásaikat a nagyvilágnak, amelyeket a diplomamunka és/vagy szakdolgozat részeként készítettek. Az első évben a tanáraim azt a feladatot adták, hogy mindenki tervezzen egy minikapszula-kollekciót, azaz három öltözékből álló kollekciót az év végi divatbemutatóra. A téma a SPLASH ON, vagyis a Vízvilág volt, majd a következő évben, amikor én voltam végzős, a divatbemutató témája a TÉR, IDŐ, FÉNY volt. A kollekcióm címe, amelyből a szakdolgozatomat készítettem, a Hangug szél, avagy A koreai szél volt.
Honnan merítesz ihletet egy-egy ruha megalkotásához?
– Ha van egy adott téma, ami köré kell felépíteni a kollekciót, akkor általában azon kapom magam, hogy szép lassan a mindennapjaimat is átszövi. Mintha mindenben egy kicsit meglátnám az adott témát – például, amikor a Vízvilágra készültem, akkor valahogy a tenger, a víz különböző árnyalatai szinte mindenhol megjelentek. Ez olyan, mintha a téma igyekezne megtalálni engem, nem én a témát. Talán akkor a legnehezebb, amikor magam kell, hogy témát találjak, és a köré kell építenem a kollekciót – akkor kap el igazán a pánik, hogy biztos jó-e, amit csinálok. Hatalmas bennem a bizonyítási vágy, ugyanakkora a félelem is, mindez pedig csak akkor kezd csökkenni, amikor egy szakmabeli személy elismeri a munkáimat.

 A Vízvilág kollekcióból
A Vízvilág kollekcióból

Miért pont a koreai kultúra tetszik?
– Akárhányszor felteszik nekem ezt a kérdést, mindig nagy gondban vagyok, hogy hogyan is válaszoljak a legrövidebben és legérthetőbben, úgy, hogy egy-két mondat után az emberek is elkezdjék olyan különlegesnek látni, mint amilyen különlegesnek én is látom Koreát, de azt hiszem, csak akkor tudja valaki megérteni ezt a szerelmet Korea irányában, aki valamilyen szinten már kapcsolatba került a kultúrával, akár a sorozatok, a zene vagy az ételek kapcsán. Hogy mit szeretek benne a legjobban? Talán azt, hogy abban a pillanatban, amikor meghallok egy koreai beszélgetést, vagy meglátok egy koreai feliratot, úgy érzem, mintha hazaértem volna. A megnyugvás és az izgatottság koktélként árad szét bennem ilyenkor.
Miben különbözik a többi ázsiai kultúrától?
– Az emberek többsége általában keveri a kínai, a koreai és a japán kultúrát, vagy nem tud különbséget tenni közöttük. A három távol-keleti kultúra nagyon is tud különbözni egymástól. A koreai nyelv egy cseppet sem hasonlít a kínaihoz és a japánhoz sem. A koreai nyelvnek a kínai és a japán írásjelekhez viszonyítva egyszerű ábécéje van. Ami pedig az öltözködési kultúrát vagy a hajviseletet illeti, jellegzetes árulkodó jeleket találhatunk.

Bakos Dorisz és a modellek
Bakos Dorisz és a modellek

Mesélj az egyetemről!
– A Budapesti Gazdasági Egyetem egy elég erős gazdasági egyetem, ahol a turizmus szaknak is igyekeznek minél nagyobb teret biztosítani, kezdve a nemzetközi projektektől a távol-keleti nyelvek oktatásáig. Első évben, amikor odakerültem, rögtön lehetőségem nyílt interkulturális menedzsment keretében kínai, dél-koreai és japán üzleti etikettet tanulni.
Hol képzeled el a jövőd?
– Egyelőre Magyarországon látom az elkövetkező néhány évemet, amíg tartanak a tanulmányaim, de remélem, tovább tudok majd egyszer lépni. Nem tervezek hazajönni, de nem azért, mert nem szeretem Szerbiát. Azt gondolom, hogy ennek az országnak is megvannak a maga szépségei a Balkán mentalitásával, amit személy szerint nagyon is kedvelek. Talán az élet úgy hozza majd, hogy egyszer újra a Magyar Szó újságírójával beszélgethetek, de akkor már Dél-Koreából.