2024. április 25., csütörtök

Növekedett az ovisok száma

Kishegyes községben komoly felújításokat tervez az iskoláskor előtti intézmény

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény Kishegyes községben négy óvodát üzemeltet. Kishegyesen kettőt, valamint egyet-egyet Bácsfeketehegyen és Szeghegyen. Az idei iskolaév mind a négy óvodában rendesen megkezdődött, és meglepő módon községi szinten nőtt az ovisok száma – tudtuk meg Janó Máriától, az intézmény igazgatójától.

Janó Mária

Janó Mária

– A 2021/22-es évben összesen 369 óvodása van intézményünknek. Ez azt jelenti, hogy 40-nel több gyerek iratkozott be, mint egy évvel korábban. A 369-ből 122 gyerek iratkozott a szeghegyi óvodába, és 118 a bácsfeketehegyibe. Kishegyesen a létszám eloszlik, 45-en vannak a gazdászati óvodában, és 78-an a központiban. Kishegyesen mindkét óvodában működnek magyar nyelvű csoportok, valamint Bácsfeketehegyen a Meggy óvodában két magyar nyelvű csoportunk van, és egy kétnyelvű. Összesen 168 magyar ajkú gyermek jár intézményünk óvodáiba, közülük 50-en iskola-előkészítősök. A magyar gyerekek számát illetőleg is enyhe növekedést tapasztaltunk, de ez évről évre váltakozik, 5-6 gyerekkel – mondta el az igazgató, majd az épp aktuális járványhelyzet kapcsán azzal folytatta, hogy a rendes kerékvágásban indult el az idei tanév.

– Továbbra is minden prevenciós előírást be kell tartanunk, amik már korábban is érvényben voltak. A szülők csak a kapuig kísérhetik a gyereket, az óvoda területén kérjük a maszk viselését, a gyerekek fogadásakor lemérjük a testhőmérsékletüket, és napi szinten fertőtlenítjük a játékszereket. A helyiségeket gyakran szellőztetjük, fertőtlenítő szivacsok vannak a bejáratoknál, az évkezdés előtt pedig fertőtlenítettük az összes épületet. Az óvónők megbeszélték a szülőkkel, hogy ha a gyereknél valamilyen tünetet tapasztalnak, akkor egy-két napig otthon tartják, ha pedig nem enyhülnek ezt követően sem, akkor orvoshoz fordulnak – számolt be az igazgatónő.

A kishegyesi központi óvodának le kell cserélni a tetőszerkezetét

A kishegyesi központi óvodának le kell cserélni a tetőszerkezetét

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény számára komoly feladat az óvodaépületek karbantartása és fejlesztése. Az igazgatónő ennek kapcsán elmondta, hogy még júniusban sikerült elvégezni az udvari kiülők javítását, valamint ugyancsak a nyári szünet alatt fejeződött be a gáz bevezetése a kishegyesi központi óvodába. A szünidőben sikerült elvégezni a szükséges frissítési meszelési munkálatokat és más kisebb javításokat az épületeken. Az idei tanév vonatkozásában is már konkrét terveik vannak.

– Szükség lenne még nyílászárók cseréjére a bácsfeketehegyi és a szeghegyi óvodában. A kishegyesi központi óvodában ki kellene cserélni az elöregedett tetőszerkezetet, a gazdászati óvodában pedig be kellene vezetni a gázt. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre növekszik a bölcsődébe jelentkező gyerekek száma, ezért egy új szobát kellene hozzáépíteni a bácsfeketehegyi óvodához. Ott jelenleg nem működik a bölcsőde, mert nincs elég helyiség, ezt szeretnénk hozzáépítéssel orvosolni – mondta el az igazgatónő.