2024. április 25., csütörtök

Firigyháziak tizedik találkozója

Gazdag program és szoboravatás az ünnepségen

Vasárnap délután Szent Mihály arkangyal és Firigyháza búcsúja ünnepén tizedik alkalommal tartják meg a Firigyháziak Találkozóját.
Az eseményt ezúttal is a Törökkanizsáért Egyesület szervezi, és most is gazdag programmal várják a vendégeket, elszármazott falubelieket.
Újhelyi Nándor szervező elmondta, hogy a Törökkanizsáért Egyesület 2011 óta szervezi meg a Firigyháziak Találkozóját, amelyet mindig szeptember utolsó vasárnapján tartanak meg, akkor van ugyanis a falu búcsúja is.

– 2011-ben ünnepeltük a település fennállásnak 755. évfordulóját, és akkor tartottuk meg első ízben ezt az eseményt. Akkor még a falu központjában volt a rendezvény, később azonban, miután az egyesület megvásárolt egy régi házat, annak az udvara adott otthont a rendezvénynek. Ezt a házat, a Ricze-házat az évek során anyaországi és szerbiai segítséggel felújítottuk, és emlékházat alakítottunk ki benne. Fényképekkel, újságcikkekkel és egyéb dokumentumokkal mutatjuk be a falu múltját. Annak köszönhetően, hogy a házat felújítottuk, nemcsak ezt a találkozót tudjuk ott tartani, hanem más eseményeknek is otthont ad, így évek óta ott zajlik a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptánctábora is.
Ami a vasárnapi Firigyháziak Találkozóját illeti, 16 órakor Horváth Ákos magyarkanizsai káplán celebrálásával búcsúi szentmisével kezdődik a program. A folytatásban leleplezik azt a Szent Mihály-szobrot, amelyet Popović Péter helyi alkotóművész ajándékozott az emlékháznak, majd művelődési műsor következik, amelyben 18 órától a Bodros tamburazenekar lép színpadra – mondta Újhelyi.

A Firigyháziak Találkozójára ingyenes busz megy Törökkanizsáról. A busz 15.40-kor indul a posta elől, és megáll a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület előtt is, tehát ott is fel lehet rá szállni.