2024. március 28., csütörtök
NB I.

Fővárosi és megyei rangadók

Érdekes helyzetben van mind a Ferencváros, mind a Fehérvár. Mert bár tegnap, a lapzárta után véget ért találkozón egymás ellen küzdöttek, a hétvégi bajnoki számukra presztízsben sokkal fontosabb. Vasárnap a Fradi az Újpestet fogadja. Bajnoki találkozókon immár 233. alkalommal feszülnek egymásnak a csapatok. Az eddigi mérleg zöld-fehér sikert jelez előre, hisz 109 ferencvárosi győzelemmel szemben a lilák csak 61-et tudnak felmutatni, 62 alkalommal pedig döntetlenül zárult a találkozó. Az aktuális formák sem kecsegtetik semmi jóval az újpestieket. Hat fordulót követően még mindig nyeretlenek, és mindössze három ponttal az utolsó előtti helyen szerénykednek. Velük ellentétben a Ferencváros úgy is az élmezőnyhöz tartozik, hogy eggyel kevesebb meccset játszott. Mindkét csapathoz érkezett a közelmúltban játékos. A Fradi leigazolta a 32 éves Marko Marint, aki korábban tizenhat alkalommal a német válogatottban is szerepelt. Az Újpest Mory Konéval, egy elefántcsontparti támadóval erősödött. Róla azt érdemes tudni, hogy korábban az örmény Araratnak volt a játékosa, amely a nyáron véget vetett a Fehérvár nemzetközi kupaszereplésének.

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Újpesten, már türelmetlenül várom, hogy pályára léphessek a csapatban. Remélem, hogy sok gólt sikerül szereznem, és szép sikereket tudunk elérni együtt lila-fehérben” – nyilatkozta a játékos.

Távolról sem tekint ilyen nagy múltra vissza a Fehérvár–Puskás Akadémia párharc. Ugyanakkor megyei rangadó jellege miatt mindkét csapat számára hatványozottan fontos. Nikolićék számára van miért visszavágni, hiszen a márciusban Felcsúton elszenvedett vereség is hozzájárult ahhoz, hogy a bajnokság végén a Puskás Akadémia pont a Fehérvárt megelőzve a második helyen végezzen.

Az éllovas Kisvárda a Debrecent fogadja. A várdaiak formája és lendülete továbbra is töretlen, ugyanakkor a hajdúságiak igencsak felemás mérleggel rendelkeznek. Legutóbb a 2019/20-as idényben mérték össze erejüket, és érdekesség, hogy legutóbbi két bajnokijukon mindkétszer a hazai csapat nyert minimális, 1:0 arányban.

Izgalmasnak ígérkezik a forduló nyitómérkőzése, a Zalaegerszeg–Paks. Már csak azért is, mert az eddig legtöbb gólt kapott csapat fogadja a legtöbb gólt szerzőt, amiből igen szórakoztató találkozó is kialakulhat. A semleges nézőknek semmi kifogásuk nem lenne, ha megismételnék a januári zalaegerszegi meccset, amely 4:4-gyel zárult. A csapatok azonban aligha elégednének meg az egy ponttal. A zalaiak előbbre szeretnének jutni a tabellán, míg a paksiak nem szeretnének lemaradni a Kisvárda mögött.

Az MTK–Mezőkövesd ezúttal két rossz formában lévő középcsapat mérkőzéseként jellemezhető. Az utóbbi két fordulóban mindössze egy pontot szereztek. Mindkét csapatnak óriási szüksége lenne a győzelemre, a hazaiakat ráadásul fűtheti a visszavágási vágy, hisz májusban a kövesdiek fájó vereséget mértek rájuk.

Az újonc és eddig nyeretlen Gyirmót a Honvédot fogadja. A sereghajtó kiscsapatnál kérdéses, a hétvégén megszerzi-e az első győzelmet, hiszen a papíron jobb játékosokból álló ellenfele sem lehet büszke eddigi teljesítményére, s nem igazán engedhet meg magának újabb pontvesztést, amennyiben az élmezőnyhöz kíván csatlakozni.

A program

Péntek: Zalaegerszeg–Paks (20 óra). Szombat: MTK–Mezőkövesd (14.45), Gyirmót–Honvéd (17), Fehérvár–Puskás Akadémia (19.30). Vasárnap: Kisvárda–Debrecen (14.15), Ferencváros–Újpest (17).