2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szabályok az iskolákban

Vajdaságban egyedül Mitrovicán nem a zöld oktatási modellt alkalmazzák

A jövő héten Užice, Novi Pazar és Ivanjica középiskoláiban a harmadik modell szerint szervezik meg az oktatást, 18 helyi önkormányzat területén – ezek közül egyedül Mitrovica vajdasági – a középiskolások a kombinált modell szerint járhatnak iskolába, míg 4 helyi önkormányzatban – egyik sem vajdasági – az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai is a kombinált modell szerint járnak iskolába. Az összes többi helyi önkormányzatban jövő héten az első, a zöld modell szerint járnak iskolába a diákok – pontosítja az oktatási minisztérium pénteki közleménye.

A járványhelyzetet illető friss adatok szerint egy nap alatt 21.290 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6462 volt pozitív (30,3 százalék). Hivatalosan 40 Covid-fertőzött hunyt el, a járvány kezdete óta 7966. A kórházakban 5401 Covid-pácienst kezelnek, közülük 201 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 1432 új fertőzést jegyeztek, ebből Újvidéken 391-et.
Az újvidéki Covid-kórházban 362 pácienst kezelnek, közülük 29-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre, nyilatkozta az SZRTV-nek Velibor Čabarkapa, az intézmény vezetője. A legtöbb páciens 40 és 60 év közötti oltatlan személy. Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója arról számolt be, hogy az utóbbi 5 napban 5 oltatlan fiatal Covid-fertőzött hunyt el, közülük a legidősebb 26 éves volt.
Pénteken megerősítették, hogy a niši Klinikai Központban elhunyt egy 23 éves kismama, akinek egészséges gyermekét néhány nappal ezelőtt császármetszéssel segítették világra. A nő a terhesség kilencedik hónapjában fertőződött meg, halála okaként a Covid–19 szövődményeit jelölték meg.

Hamarosan Covid-igazolvány

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szerint a következő napokban esedékes az egészségügyi válságstáb következő ülése, amelyen a védettségi igazolványok bevezetéséről dönthetnek. Állítólag mindent előkészítettek, még csak azt nem tudni, mely létesítményekre lehet kötelező majd a Covid-igazolvány, csak az éjszakai szórakozóhelyek, éttermek és kávézók, vagy esetleg egyéb létesítmények esetében is.