2024. április 20., szombat

Öt nap alatt öt fiatal hunyt el a koronavírus miatt a batajnicai kórházban

Az elmúlt öt napban öt oltatlan fiatal vesztette életét a koronavírus miatt a batajnicai Covid-kórházban. Közülük a legidősebb 26 éves volt, társbetegséget pedig nem állapítottak meg nála, nyilatkozta Tatjana Adžić Vukičević, az intézmény igazgatója.

Adžić Vukičević a Tanjugnak azt mondta, nagyon nehéz és aggasztó a helyzet a kórházban. Hozzátette, hogy a nyár eleji adatokhoz képest 20-szor több beteget kezelnek intézményükben.

„Több mint 800-an vannak a kórházban, 86 beteget az intenzív osztályon kezelünk, 60-an szorulnak gépi lélegeztetésre, nekik van a legsúlyosabb kórképük", mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a félintenzív osztályon lévő betegek csupán 10 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltást.

A megnövekedett esetszám valószínűleg az összejövetelek és ünnepségek következménye, véli Adžić Vukičević. Elmondta, a halálozási arány most kétszer magasabb, mint az előző hullámban volt.

A batajnicai covid-kórházban naponta mintegy 60 beteget vesznek fel kezelésre, de tegnap ez a szám 74 volt. Naponta átlagosan 30-40 páciens bocsátanak el az intézményből. Az intézmény igazgatója azt is elmondta, hogy a kórházban egy kismamát és három várandós hölgyet is kezelnek.

Feszült a helyzet a Zvezdarában

A fővárosi Zvezdara Klinikai Központban jelenleg 342 beteget gyógykezelnek, 42 páciens fekszik az intenzív osztályon. A legfiatalabb, lélegeztetőgépen lévő beteg 36 éves, nyilatkozta a K1 televíziónak Vladanka Stefanović altatóorvos, aki úgy fogalmazott, az intézményben ismét feszült a helyzet, jelenleg 11 beteg állapota nagyon súlyos.