2021. október 16., szombat

Különleges előadássorozatra készül a Fonó Zenekar

Különleges előadássorozatra készül a hagyományőrző vendégekkel kiegészülő Fonó Zenekar. A Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia támogatását élvező együttes szeptember végén öt magyarországi és felvidéki városban ad koncertet.

A fennállásának negyedszázados évfordulójára készülő Fonó Zenekar – az Összetartozás Éve programsorozat keretében – szeptember 26-30. között Budapesten, Balassagyarmaton, Nagyidán, Tornalján és Füleken lép színpadra.

A Tanúhegyek című előadás azokat a hagyományőrző mestereinket vonultatja fel, akik még száz év elteltével is képviselik környezetük régi magyar hagyományát. Az ő tudásuk révén a körülöttük már nagyrészt lemálló, elporladó örökség régi tündöklésében tárulkozik elénk.
Bartók Kárpát-medence koncepciójának megfelelően az előadás a magyar népzene értékei mellett egy-egy ponton a szlovák, az erdélyi román, illetve a ruszin hagyományos zenei kultúra autentikus teljesítményeit is megjeleníti.

A Fonó Zenekar tagjai mellett a produkció szereplői gömöri és zoboralji, kárpátaljai, vajdasági, kalotaszegi és mezőségi magyar, Nyárád menti székely, és gyimesi csángó hagyományőrző énekesek, illetve muzsikusok. A koncerten egyes Kodály-, vagy Bartók-művekből, vagy akár az iskolai ének-zene tankönyvekből ismerős zenei témák is felhangoznak, többségük abban az alakváltozataiban, ahogy azokkal a magyar zenefolklorisztika nagy úttörői a terepen találkozhattak. A népdalok szövegein pedig olykor átütnek a kisebbségi lét sajátos hangsúlyai – részletezte a turné kapcsán Agócs Gergely, népzenész, néprajzkutató, a Fonó Zenekar tagja.