2024. április 24., szerda

Macskát kínoztak, videóra vették

Honnan ered az állatok ellen elkövetett erőszakos cselekedet?

Két verbászi fiú, egy 14 és egy 16 éves, néhány napja egyszerű szórakozásból megkínzott, majd a földhöz vágott egy macskát. Az állat elpusztult, ráadásul míg az egyik fiú elvégezte az erőszakos cselekedetet, a másik videóra vette.

Ez már nem az első hasonló eset a közelmúltból. Azonban felvetődik a kérdés, mi készteti a fiatalokat arra, hogy a négylábúak ellen ilyen cselekedeteket vigyenek végbe, és vajon hol látják ezeket a viselkedési mintákat? A kérdésekre a Prva Televíziónak Snežana Milovanović, egy állatvédő egyesület képviselője válaszolt.

– Ez gyakorlatilag a serdülőkről szól, és arról, hogy megkínoztak egy kis lényt, akinek esélye sem volt életben maradni. Teljesen tudatában voltak az egész helyzetnek, és érzelmek nélkül cselekedtek, ami jelzésértékű. Az egész eset egy, a Nemzeti Egészségügyi és Tudományos Intézetben ismertetett tényállással függ össze, amely leírja az úgynevezett bioökológiai modelleket, amelyekben a serdülők olyan rendszerben nőnek fel, amelyben az egész társadalmukkal kölcsönhatásba lépnek. Ez egy komoly tanulmány, amely négy esetet említ meg. Ezek közül az egyik például Hollandiában történt, és nagyon hasonló ehhez – mondta Snežana Milovanović.

Ebből az esetből azt a következtetést vonták le, hogy a gyermekek szándékos viselkedéséhez az vezetett, hogy szociálisan elfogadhatatlan viselkedési mintákat másoltak a családban tapasztalt erőszak alapján. A szakértő szerint az ilyen típusú erőszak nagyban összefügg a családon belüli erőszakkal. Azok a gyerekek, akiknek van otthon háziállatuk, azonban átélik a családon belüli erőszakot, gyakran erőszakossá válnak az állatokkal szemben.