2024. március 28., csütörtök

Tüntettek az ügyvédek

A Szerbiai Ügyvédi Kamara Igazgatóbizottságának döntése alapján pénteken munkabeszüntetéssel tiltakoztak az ügyvédek a Legfelsőbb Semmítőszék szeptember 16-án elfogadott döntése miatt. A Semmítőszék a hitelköltségek szerződéskötésének elfogadhatóságával kapcsolatos jogi álláspontot bővítette ki és ezzel módosította a hitelköltségeket, a biztosítási díjak megkötését, valamint a Nemzeti Lakáshitel-biztosító Társaságnál vállalt kötelezettségeket érintő értelmezést.
Munkájuk felfüggesztésével az ügyvédek nemtetszésüket demonstrálták a jogi álláspont bővítése kapcsán, szerintük ugyanis a Semmítőszék megsértette a polgárok jogbiztonságát, hiszen megváltoztatta a korábban egységesített bírósági gyakorlatot. A Szerbiai Ügyvédi Kamara szerint a jogi álláspontok a polgárok terhére, csak a bankszektor számára nyújtanak ilyen módon kedvező megoldásokat.
Az ügyvédek, szakegyesületek és több polgár hétfőn a Legfelsőbb Semmítőszék belgrádi épülete előtt tüntetett, és más városokban is csatlakoztak a megmozduláshoz. A tüntetők ekkor benyújtották követeléseiket, határidőt adtak a Legfelsőbb Semmítőszéknek, hogy vonja vissza a döntését, ugyanis aszerint a bankok nem kötelesek felmutatni a hitelelszámolás költségeit, ezzel pedig ellentmondanak annak az első jogerős bírósági döntésnek, amit a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság 2018-ban az obligációs törvényre hivatkozva hozott meg, és amely szerint a bankoknak nincs joguk hitelelszámolási költséget megfizettetni. E bírósági döntés után a Legfelsőbb Semmítőszék is hozott egy döntést, hogy a bankok megfizettethetik a hitelelszámolási költséget, de azt világosan és érthetően fel kell tüntetni, nem lehetnek rejtett költségek.