2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a tiltakozás Koszovó északi részén

Ötödik napja tüntetnek a brnjaki és jarinjei átlkelők közelében azok a polgárok, akik elégedetlenek a pristinai hatóságok döntésével, miszerint a szerb rendszámtáblákat az országba való belépéskor ideiglenes koszovói táblára kell váltani. Az intézkedések betartását a koszovói különleges rendőri alakulat, a ROSU ellenőrzi.

Az éjszaka folyamán a koszovói rendőrség Štrpceban eltávolított egy óriásplakátot, amelyen az állt: „Üdvözöljük a Szerb Községek Közösségében", számol be a Koszovó online. Mint írják, óriásplakátok jelentek meg Jarinjeban, Kosovska Mitrovicán és Gračanicában is.

A koszovói hatóságok három szerbet tartóztattak le Gračanicában óriásplakátok felállítása miatt, mert szerintük ez provokációnak minősül.

Miloš Garić, a Koszovó online portál szerkesztője a Szerbiai RTV-nek úgy fogalmazott, megszokott, hogy az EU és a nemzetközi közösség későn reagál, de amikor mégis, azt nem megfelelően teszi. Úgy véli, az eset nem a rendszámtáblákról szól, hanem arról, hogy Albin Kurti meg akarja mutatni, ő irányítja Koszovó északi részét.