2024. április 20., szombat

Már nem vár a vásár

Véget ért a régió legjelentősebb mezőgazdasági rendezvénye

Becsukta pénteken kapuit az újvidéki mezőgazdasági vásár. A hagyomány szerint ezen a napon vehetik át a tárgysorsjátékban részt vevő szerencsés nyertesek az ajándékaikat.

Elsőként Đorđe Mišković, a mezőgazdasági eszközök forgalmazásával foglalkozó magyarországi Kite cég szerbiai képviseletének végrehajtó igazgatója adta át a kulcsot a fűnyíró szerencsés tulajdonosának. Jobban mondva, csak adta volna át, mert a hír nagyon váratlanul érte Toplica Stanojevićet, a dél-szerbiai Aleksinac község lakóját, és sajnos nem tudott volna idejében odaérni az átadásra, ezt azonban a jövő hét elején pótolja. 

A verseci MBV mezőgazdasági eszközöket gyártó cég jóvoltából Jonel Kerčoban alibunari lakos Palazoglu pótkocsit, Milica Šijaković, a révújfalui (Banatsko Novo Selo-i) lakos pedig egy Sakalak D pneumatikus vetőgépet vihetett haza. Amint azt a germanisztika szakos Šijaković elmondta, a traktor után kapcsolható eszköznek nem ő veszi majd hasznát, hanem a szülei, akik földműveléssel is foglalkoznak. Az ajándékokat Dragoje Milenković, az MBV cég vezérigazgatója, adta át.

Az Agropanonka ajánlotta fel az idei vásár fődíját, amely egy Belarus 82.1-es típusú traktor volt. A kulcsot Aleksandar Švonja, a cég igazgatóhelyettese adta át az inđijai Dejan Filipovićnak.

Dejan Filipović a főnyeremény, a Belarus 82.1-es típusú traktor új tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

Dejan Filipović a főnyeremény, a Belarus 82.1-es típusú traktor új tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

– Épp a szomszédban voltam borkóstolón, mikor látom, hív egy barátom. Gondoltam, később jelentkezek neki, aztán hívott még párszor, meg egy ismeretlen számról is kerestek. Nem akartuk, hogy holmi telefonhívások elrontsák a szép délutánt, ezért már csak akkor jelentkeztem, amikor hazamentem. Gondoltam, felhívok mindenkit, aki jelentkeyett, és kezdtem az ismeretlen számmal. Hát mikor mondják, hogy nyertem, el is küldtem mindenkit a fenébe. Gondoltam magamban, valami barátom látott a vásáron, és ugrat most azzal, hogy megnyertem a fődíjat. Aztán amikor elkezdték az adataimat sorolni, akkor már hittem nekik – közölte a szerencsés nyertes, aki egyébként borgazdaság-tulajdonos is.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója a díjak átadása után rövid évértékelőt is tartott. Mint mondta, az idei vásár nem a korábban megszokott körülmények között zajlott, ennek ellenére, akik részt vettek, úgy értékelték, jó hetet zártak.

– Ha az idei év látogatottságát a 2019-es eredményekkel hasonlítjuk össze, azt állapíthatjuk meg, sokkal kevesebben jöttek el. Egész pontosan, az akkori látogatottságnak az idei a 40 százaléka. Ami viszont kellemes meglepetés volt mindenki számára, ez alkalommal üzletemberek érkeztek, zsebükben pénzzel, határozott igényekkel és célokkal. Az egyik forgalmazó eldicsekedett, hogy ez alatt a pár nap alatt 46 traktort, 2 kombájnt és persze néhány ekét adott el, összesen több mint 1,5 millió euró értékben. Ez csak egy kiállító volt, aki dicsekedett nekünk, de többen is voltak, akik jelentős üzleteket bonyolítottak le – közölte a vásár igazgatója.

Az igazgató még egyéb érdekességekről is beszámolt. Az idei rendezvény egyik nevezetessége a két tonna súlyú Mišo bika volt. Gazdájának állítólag hatalmas összeget kínáltak fel, mégsem adott túl rajta. Megeshet, hogy jövőre is itt lesz. A halász-vadász szekcióban is voltak meglepő eredmények. A két 80 ezer dináros pecabot például rögtön gazdára talált. Ami a fegyvereket illeti, egy 70 ezer eurós vadászpuska is elkelt, minden különösebb akadály nélkül. 

– Sokan vonták kétségbe annak értelmét, hogy ősszel legyen a vásár, ennek ellenére azt tapasztaltuk, még így is jobb, mint sehogy. A remények szerint jövőre már ismét teljes erővel, nagysággal, és a szokásosnak mondható májusi időszakban kerül megrendezésre az esemény – jelentette be az igazgató.

Cvetković elmondása szerint a folyamatosan fenyegető járványhelyzet ellenére teljesen biztonságos  volt a rendezvény. Az vendégek mintegy 82 százaléka korábban beoltatta magát, a maradék 18 százalék  pedig gyorstesztnek vetette alá magát a belépés előtt. Ebből mintegy 1,8 százaléknál mutatta ki a teszt a koronavírus jelenlétét.