2024. április 25., csütörtök

Betakarításkor semminek nincs reális ára

Csupán a napraforgó átlaghozama kedvező, a többi kultúra alábdobott

Egész Vajdaságban elkezdődött a kukorica betakarítása. A kúlai gazdák szerint az idei év nem kedvezett a gabonának. A tengeri jelenlegi felvásárlási ára 24 dinár, de a termelők bizakodóak, mivel a szezon csak most kezdődött.

Benedek Dániel 40 holdon gazdálkodik, és elmondta, főleg kukoricát termeszt, de a tavasszal vetett napraforgót és szóját is. Az aszály miatt azonban az idei hozamok jóval a tavalyi alatt vannak.

− Nem esett eső a vetéskor sem és akkor sem, amikor a növényeknek legnagyobb szükségük volt a csapadékra, és ez most megmutatkozik a hozamokon. Csupán a szerencsének tudható be, hogy a napraforgó kivételesen jól termett az idén, nálunk holdanként átlagban 25 métert szedtünk le. A szójáról ez már nem mondható el, átlagban 15 métermázsa termett, de hallom, hogy több helyen volt ettől sokkal gyengébb termés is. Tavaly, tavalyelőtt például 19-20 méter volt az átlagtermés. Ami a kukoricát illeti, újvidéki fajtát vetettem, a külső sorokon itt-ott nálam is megjelent a gombásodás, de egyéb betegséget nem vettem észre. Talán azért, mert elég sűrűn alkalmazok vetésforgót, és rendesen kezeltük a parcellákat, védekeztünk amikor szükség volt rá. Azon ritka termelők közé tartozunk, akik górézzák a kukoricát, de az idén sajnos nem fogjuk, mert a termés annyira száraz, hogy azt csőtörővel nem lehet leszedni, csak azonnal morzsolni és átadni – sorolta a fiatal gazda.

Az árakról nyilatkozva kifejtette, aratáskor és betakarításkor soha semminek nincs és nem is volt reális ára.

− Mondjam azt, hogy a műtrágya méterenként 100 dinárral drágább? Az üzemanyag áráról pedig jobb, ha nem is beszélünk. Mindent összegezve a hazai piacon soha nem fogjuk ideális áron értékesíteni a termést, csakis azon alul. A kukorica ára jelenleg 23 dinár, de 27 kellene hogy legyen. A szója ára jelenleg 72 dinár, a napraforgót előlegezve 55 dinárért adtam át, két nap múlva 57 dinárt ért – mondta Dániel.

Hugyik Ervin kúlai termelő szerint is az idén az járt a legjobban, aki napraforgót vetett. Lapunknak elmondta, nála ez az ipari növény 20 százalékos nedvességtartalom mellett átlagban 20 métermázsát termett, ami a többi terméshez viszonyítva elfogadható.

− Volt olyan parcella, ahol 12 méter termett, és olyan is, ahol 25, vagyis a hozamok a parcella fekvésétől és a csapadék eloszlásától eltérően alakultak. Ugyanez mondható el a szójáról is, ami 800 kilogrammtól 2 tonnáig termett holdanként, az átlaghozam itt 15 métermázsa körüli. A kukoricát vasárnap kezdtük el szedni, a fenti határrészben 14 százalék nedvességtartalom mellett átlagban 14 mázsát termett, lent is próbáltuk, itt már 4 és 5 tonna körüli átlaghozamról beszélhetünk. Szemmel láthatólag vannak jobb és gyengébb parcellák, ami a fajtától, a nedvességtől, a kiszórt alap- és fejtrágyától függ. Az árakról annyit, hogy a kukorica jelenleg 24 dinár, a napraforgó előára 55 dinár, de már 58-60 dinárt emlegetnek, a szója egy részét eladtam 73 dinárért, de szerintem hamarosan 75-re emelik. Nem tudjuk mikor és milyen árak lesznek, csak azt, hogy le kell szedni a termést – mondta a kúlai termelő.