2024. április 26., péntek

Olaj helyett földgáz

Környezetkímélőbb és olcsóbb lesz a fűtés a kúlai általános iskolában

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola alapjában véve olyan rendkívül energiatudatos intézmény, amely az iskolaigazgató, továbbá több helyi szakértő kezdeményezésére ösztönzi az energiamegtakarítás kultúráját az alkalmazottak és a diákok körében. Az energiaügyi szakértők ugyanis rámutattak az eddig fűtőolajjal történő, környezetkímélőnek nem éppen nevezhető fűtési mód, a régi nyílászárók szigetelésének hiánya, valamint a használatban lévő kazán reggeltől délig történő üzemelésének hátrányaira, valamint a fűtési szükségletekkel kapcsolatos (jelentős) költségmegtakarításokra.

Az intézményen kívül és belül tavaly márciusban, a koronavírus-járvány és a rendkívüli állapot kellős közepén kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyekkel az iskola földgázzal történő fűtési módra való áttérését irányozták elő. Az első konkrét lépés az intézmény keretében működő sportcsarnok fűtési rendszerének cseréje volt, a fűtőolajat a jóval olcsóbb és környezetkímélő földgáz váltotta fel.

− Az olajról a gázüzemelésű fűtési módra való áttérés egy igen hosszú folyamat, amelynek az adminisztrációs része valójában még 2018-ban elkezdődött. A projektum első részében az intézményhez tartozó tornateremben cseréltük le a fűtést, a másodikban pedig az egész iskolában elvégeztük a munkálatokat. Az első rész kivitelezését a tartományi kormány és a helyi önkormányzat támogatta, a másodikat pedig az oktatási minisztérium, és várható, hogy az idei fűtési idény teljes egészében új és modern rendszerrel kezdődik. Fontos kiemelni, hogy a fűtési költségek ezáltal mintegy 50 százalékkal csökkennek. Ugyanennek a projektumnak a részeként csaknem teljesen elvégeztük a nyílászárók cseréjét, ezáltal is növelve az energia hatékonyságot – fogalmazott Pozsár Csaba, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója.